2 Tipuri principale de ventilatoare

Ventilatoarele sunt pretutindeni, dar ce sunt ele si la ce folosesc? Ei bine, ventilatorul este dispozitivul mecanic care produce o miscare a aerului, a vaporilor si a altor gaze, cu scopul de a circula aerul din incaperirile cladirilor, pentru racirea si incalzirea aerului, pentru racirea motoarelor, materialelor sau produselor, pentru evacuarea prafului sau a substantelor chimice gazoase periculoase, pentru transportul materialelor usoare, pentru tiraj fortat in cazane de abur si la sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat. Pentru realizarea acestor obiective ventilatorul creeaza o diferenta de presiune pe fluxurile de aer de pe orificiile de intrare si iesire.
Cresterea presiunii totale este alcatuita din doua componente: presiunea statica si presiunea dinamica.
Presiunea statica depinde de profilul paletei, de numarul de palete, divizare, forma axului si formeaza caracteristicile aerodinamice ale rotorului ventilatorului. Presiunea dinamica se dezvolta ca urmare a vitezei sau energiei cinetice transmisa in fluxul de aer.
In functie de debit, ventilatoarele se clasifica in: ventilatoare centrifuge, ventilatoare axiale si ventilatoare tangentiale. Ceea ce le diferentiaza este modul in care aerul trece prin rotor. Un ventilator axial propulseaza aerul intr-o directie axiala, paralela cu axa de rotatie a lamelor, pe cand intr-un ventilator centrifugal aerul intra in rotorul axial, este accelerat de lame si evacuat radial. Ventilatorul tangential pe de alta parte, este cunoscut si sub numele de ventilator tubular, este folosit special pentru dispozitivele responsabile de incalzire, ventilare sau aer conditionat, iar aerul traverseaza elicea ventilatorului transversal.
Ventilatorul axial este un tip de compresor care mareste presiunea aerului care trece prin el. Un ventilator axial deplaseaza aerul sau gazele in paralel cu axa de rotatie. Designul acestor ventilatoare a fost special conceput pentru a forta aerul sa se miste paralel cu axa de rotatie a lamelor ventilatorului, spre deosebire de alte tipuri de ventilatoare precum: cel centrifugal sau cel cu flux radial care deplaseaza aerul perpendicular pe axa de rotatie. Ventilatoarele axiale sunt,astfel, mai potrivite pentru aplicatiile cu rezistenta scazuta si cu debit mare, in timp ce alte tipuri de ventilatoare sunt ideale pentru conditiile de rezistenta la presiune inalta si debit redus.
Diverse ventilatoare axiale pot avea caracteristici de functionare extrem de diferite, in functie de latimea si forma lamei, numarul de lame si viteza varfului. Cel mai frecvent tip de ventilator pentru schimbatoarele de caldura racite cu aer are un diametru mai mic de 400 cm si are patru lame, iar cel mai frecvent tip pentru turnuri de racire are un diametru de 800 cm si are opt lame.
Aceasta proprietate le permite acestor ventilatoare sa poata sa fie folosite intr-o gama foarte larga de aplicatii. Astfel, ele pot avea dimensiuni foarte mici si pot fi montante in interiorul dispozitivelor electronice pentru racirea componentelor care sunt susceptibile la incalzire, prin extragerea aerului cald ventilatoarele procesorului, placii video si a intregului sistem sunt ventilatoare axiale! Ventilatoarele axiale pot fi insa si uriase, precum sunt cele din constructia tunelurilor aerodinamice, care sunt folosite pentru a masura fortele aerodinamice, distributia presiunii si alte caracteristici aerodinamice ale anumitor obiecte solide, care de multe ori vor deveni prototipuri pentru tehnologii viitoare.
Unul dintre cele mai folosite tipuri de ventilatoare axiale sunt cele de perete, acestea fiind intalnite intr-o gama mare de industrii precum in bucatariile, barurile si restaurantele industriei alimentare, in fabrici, turnatorii, vopsitorii, ateliere de sudura si in garaje. Aici ele au rolul de schimba volumul de aer din incinta, fiind singurele tipuri de ventilatoare care pot face acest lucru foarte rapid si eficient. De fapt ventilatoarele de perete pot fi impartite in functie de numarul de cicluri pe ora (de cate ori este inlocuit aerul incaperii in cursul unei ore), fiecare aplicatie avand anumite cerinte si necesitand un anumit tip de ventilator axial, care poate fi achizitionat fi dupa cicluri standard, fie facut la comanda in functie de specificatiile si nevoile celui care il cumpara. Din punct de vedere al modului de control, ventilatoarele de perete pot fi manuale sau automate, in cazul celor automate ele putand fi, de exemplu, activate atunci cand este detectata miscare in interiorul camerei, ceea ce poate semnifica inceperea activitatii.
Aceste ventilatoare axiale de perete nu sunt doar extrem de eficiente, ele pot fi si placute din punct de vedere estetic, acestea deobicei avand design-uri moderne care se potrivesc cu cladirea sau camera in care sunt montate astfel incat sa deranjeze sau sa strice aspectul general.
Pentru punerea in miscare a unui astfel de ventilator este, bineinteles, nevoie de un motor electric, datorita proprietatii llor de a transforma energia electrica in miscare mecanica rotativa. Insa, din cauza vitezelor foarte mari de rotatie a motoarelor electrice, care ar putea afecta in mod negativ performatentele ventilatoarelor si durabilitatea acestora, este necesara instalarea unui motoreductor, un dispozitiv conceput special pentru a reduce turatia motorului pana la o valoare ideala, marind in acelasi timp si cuplul motorului (forta de rotatie).

2 comentarii la „2 Tipuri principale de ventilatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *