Vesminte bisericesti

Azi am ajuns la o concluzie, fiecare job din lumea asta impune un cod vestimentar, daca bucatarii au tunica, basca si pantaloni albi in mare parte, un avocat este obligat sa poarte costum atunci cand merge la intalnirile in interes de serviciu, sau cum judecatorii a acea roba asa si preotii au acest cod vestimentar impus, doar ca ei nu poarta costum, ci acele vesminte atent alese, care au o semnificatie aparte.

Nu cred ca daca as intreb vreun preot acest nu mi-ar spune ce semnifica fiecare in parte, dar trebuie sa recunosc ca am observat ca acestea difera de la preot la preot, si tind sa cred ca este in functie de rangul ocupat in lumea bisericii, sau de religia in cadrul caruia slujeste.

Am luat candva parte la o nunta in biserica catolica, si trebuie sa recunos ca vesmintele bisericesti sunt ca cele din filmele difuzata la televizor, dar si slujba in sine seamana izbitor de mult. 

In biserica crestin ortodoxa sunt altfel, atent lucrate si minunate, mereu mi-au placut aceste vesminte. Am cautat si am gasit site-ul www.vesmintebisericesti.ro, un site unde poti gasi acele vesminte atent lucrate, care pentru preotii nostri reprezinta o mandrie a le purta.

Semnificatia vesmintelor preotesti.

Daca ar fi sa ne luam dupa culoarea acestora, am putea spune ca albul reprezinta curatenia si puritatea luminii harului lui Dumnezeu, acestea fiind purtate la sarbatori precum: Praznicele Botezului Domnului, Schimbării la Faţă şi Învierii Domnului. Verdele simbolizează culoarea vieţii şi a Sfântului Duh si cele negre se poarta la slujbelor funebre. Este o culoare de dată mai recentă în veşminte şi simbolizează pocăinţa şi întristarea. Se folosesc veşminte cernite în timpul Postului Sfintelor Paşti.Se îmbracă veşminte de culoare verde la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, iar în unele zone şi la sărbătoarea Floriilor. Roşul închis, purpuriul, ne duce cu gândul la Sângele lui Hristos, vărsat pe Cruce, dar şi la sângele martirilor. Veşminte de culoare roşu închis se poartă la sărbătorile sfinţilor martiri, la Înălţarea Sfintei Cruci, dar şi la Crăciun, în acest caz, culoarea roşie aducându-ne aminte de Naşterea Mântuitorului. Albastrul predomină la sărbătorile Maicii Domnului (Întâmpinarea Maicii Domnului sau Buna Vestire). Culoarea aurie semnifică bogăţia darurilor Sfântului Duh, de aceea este o culoare predominantă a veşmintelor liturgice.

Aceste mici detalii semnifica totul pentru un preot, acesta fiind exact ce culoare trebuie sa imbrace la o anumita sarbatoare.

Pe www.vesmintebisericesti.ro gasim aceste vesminte,  din diferite materiale, preturile variind in functie de acestea.

2 comentarii la „Vesminte bisericesti

  1. e drept ca un preot trebuie sa poarte aceste vesminte speciale si trebuie sa aiba un anumit aspect dar unii exagereaza si le fac sa para mai mult rochii de seara mega-accesorizate. La preoti ma refer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *