Ce este verificarea metrologică periodică?

Cei mai mulți dintre noi uităm că trăim într-o lume dominată de pericole și nesiguranță. Ne amintim asta numai când se întâmplă vreo explozie de la acumularea de gaze, vreun incendiu de la fire de curent prost izolate, sau cine știe de alte accidente mai mici sau mai mari întâmplate la birou, la fabrică sau prin vecini. Ne amintim că nu ne-am verificat centrala sau țevile de gaz sunt vechi însă uităm repede mai ales dacă nu suntem afectați direct.

Ce-ar fi însă să mergem la spital și să aflăm că doctorii folosesc aparatură care n-a mai beneficiat de o verificare metrologică serioasă de ani de zile? Ne-ar afecta? Ne-ar deranja să fim tratați după ureche, cu instrumente care dau erori peste limita admisă de lege?

Siguranță pentru viață

Cele mai multe instrumente folosite astăzi în industrie și tehnică au nevoie de verificări periodice care să ateste că și-au păstrat precizia. Pentru că nimeni nu-și dorește să folosească instrumente imprecise, care să dea erori grave și să producă pagube. Astfel de instrumente sunt lipsite de valoare deși dau impresia că măsurătorile sunt făcute și totul este în siguranță. Cum ar fi să ai un cântar care să dea mereu câteva sute de grame în plus sau în minut oricărui client?

Ce aparate au nevoie de verificare

Pentru siguranța noastră a tuturor este nevoie de o verificare metrologică a tuturor aparatelor folosite în sănătate, siguranța populației, protecția mediului, protecția consumatorului și altele. Aparate pentru testarea siguranței de funcționare a echipamentelor electrice, aparate de testare cu înaltă tensiune, analizoare, calibratoare, multimetre și multe altele au nevoie de etalonare specializată și de un buletin de verificare metrologică care să atesteze buna lor funcționare și precizie.

Ce înseamnă verificarea metrologică

Etalonarea și verificarea metrologică sunt realizate de Laboratorul de Metrologie Arc Brașov – acreditat RENAR și reprezintă o serie de proceduri prin care se află dacă instrumentele din diverse domenii și-au păstrat caracteristicile de funcționare inițiale, stabilite de fabricant. Pentru unele aparate etalonarea periodică este obligatorie la intervale specifice pentru a păstra calitatea și siguranța produselor. La altele, etalonarea se face în funcție de recomandarea producătorilor, frecvența de utilizare și caracteristicile aparatelor. Odată cu etalonarea se fac și unele corecții dacă aparatul a depășit limita admisă a erorilor. În urma verificărilor și etalonărilor se eliberează certificate de etalonare și verificare metrologică. Lipsa verificărilor are consecințe grave din punct de vedere legal pentru că este pusă în primejdie siguranța cetățenilor.

Pentru că nu ne putem permite să ne jucăm cu siguranța noastră și a celor din jurul nostru ar trebui să ne asigurăm constant că aparatele folosite sunt perfect calibrate, etalonate și certificate metrologic la zi. Numai în acest fel putem evita probleme grave la domiciliu, la job, în școli, spitale, azile de bătrâni, creșe și grădinițe. Verificarea metrologică este esențială pentru siguranța noastră de zi cu zi. Pentru că cele mai multe verificări se fac la cerere, ar trebui să avem un calendar în care să notăm datele exacte la care fiecare verificare expiră și trebuie refăcută. Numai așa putem să ne asigurăm că suntem în ordine din punct de vedere legal și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *