Cismigiu Et Comp. – Grigore Bajenaru – Recenzie

Iti spun drept ca voi vorbi despre o carte care m-a purtat in trecut, mai precis in anii 1925, si inainte. Pentru ca in aceea perioada Grigore Bajenaru a fost elev la liceul Gheorghe Lazar. Trebuie sa recunosc ca daca as fi citit aceasta carte inainte sa intru la liceu, m-as fi straduit mai mult pentru a invata la acest liceu.

Povestea incepe cu o invitatie la reuniune de clasa, dupa 20 de ani de la terminarea liceului, urmand ca apoi, Grigore Bajenaru sa ne povestesteasca diferite intamplari, patanii sau pozne petrecute in aceea perioada de timp. Mi-a placut cand toti elevi din liceu au ajuns sa poarte un anumit tip de galosi, si cum cei ce nu ii purtau ajungeau sa ii poarte. Iti spun drept ca trebuie sa citesti aceea parte, pentru ca modul in care Bajenaru o spune, este de-a dreptul unic.

Mi-a placut enorm cand Noica Dan ramane fara nasturi la paltonul cel nou, si cum alege sa se razbune este foarte amuzant. Trebuie sa recunosc aceasta carte m-a facut sa imi para rau ca nu am trait in aceea perioada. Pentru ca modul in care este descris parcul Cismigiu, face pe orice persoana ce citeste aceasta carte, sa viseze cu ochii deschis la mireasca florilor de Liliac, sa isi imagineze fiecare tufa de trandafiri plantata cu dorinta de a schimba aspectul acestui parc.

Trebuie sa citesti poeziile scrie pentru fiecare indragostit, pentru diferite domnisoare, care erau simpaticele altor baieti. Prima iubire si prima declaratie de dragoste trimisa Vetuniei, dar si prima excursie la Curtea de Arges, si fiecare emotie cand au dat bacalaureatul, examen reintrodus dupa o pauza de cativa ani.

Mi s-a parut o carte fascinanta. O carte ce trebuie citita, o carte pe care o recomand din suflet pentru ca fix din acest motiv am citit-o si eu. Mi s-a spus de multe ori ca este frumoasa, dar intr-un fel s-au altul am preferat cartile care bucura ochiul, in locul acestora, dar dupa atat de mult timp, ma bucur ca am citit-o. Asa ca nu mai sta pe ganduri, citeste aceasta carte cand ai ocazia, cu siguranta vei ramane impresionata ca si mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *