Savarina mamei

Mama, cel mai mare dintre cei 8 copii ai bunicilor, a avut o viata grea, aspect care nu a impiedicat-o sa faca totul ca noi, fetele ei, sa fim fericite si apreciate. Ea s-a luptat supraomeneste sa avem studii superioare si sa ne alegem profesii care sa ne asigure painea de zi cu zi si sa nu depindem financiar de nimeni fiindca a trecut prin nenumarate lipsuri si greutati.

Cand stam la povesti mi se umezesc adesea ochii. Aducea painea in ranita, cu spatele de la 10 kilometri distanta mergand singura prin pustietati, chiar daca era un copil si a prins zilele in care se ducea desculta la scoala (poate ca ar trebui sa afle asta si copiii din ziua de astazi), iar din cauza acesta picioarele erau numai rani.

Amintirile placute ale mamei? Prima savarina (Doamne, ce dulce a trebuit sa fie!) oferita la cofetarie de primul ei iubit, un tip frumos din Vrancea si bucatelele de candel aduse de bunicul de la magazinul din apropierea locului de munca. Si pe mine ma apuca nostalgia scrijelutelor de cartofi sau a turtelor si covrigilor copti pe plita, asa ca pentru mama mea draga si buna caut reteta savarina jamila.

Daca viata i-a oferit in copilarie si la tinerete lamai, eu ii voi pregati o savarina uriasa care sa-i dovedeasca faptul ca exista pretuire si recunostinta pe pamant.

Nu debutez cu savarina mamei, ci am deja experienta de cand am descoperit Comunitatea Sa Preparam Savuros si m-am inspirat de acolo pentru familia mea. Sotului si copiilor nu le place savarina, dar ma implora sa le fac cifle cu dovleac si miere, chech tricolor, foccacia, prajitura pe bat si fundite daneze cu umplutura. Am gasit aici trucuri privind prepararea aluatului, utilizarea colorantilor naturali si coacerea corecta a painii si a cozonacului.

Abia astept sa-i duc mamei savarina uriasa cu dedicatie si prajitura curcubeu si pe nepotii ei dragi! Sa-i umplem casa si sa o incalzim cu iubirea noastra si incet-incet sa i se strearga din minte imaginea copilului chinuit, mergand descult zeci de kilometri cu ranita grea, plina de paine sau cartofi pentru familia numeroasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *