O mare de lacrimi – Ruta Sepetys – recenzie

O mare de lacrimi, de Ruta Sepetys este o carte care nu o poti lasa din mana, plina de emotii. Cartea a fost scrisa pe o baza reala, prezentand una dintre cele mai mari tragedii in istorie: sfarsitul celui de-al Doilea Razboi MOndial e aproape. Actiunea se desfasoara in jurul a patru personaje: Joana Florian, Emilia si Alfred. Personajele bine conturate, ne prezinta razboiul din perspectiva fiecaruia.

Joana este o tanara lituaniana, cu experienta medicala, puternica, curajoasa si buna la suflet. Ea pleaca din Lituania natala, la insistentele familiei pentru a scapa cu viata de germani. Pe tot parcursul drumului catre mare, este coplesita de vina ca rudele ei fusesera  persecutate datorita fugii ei si singurul lucru care o face sa mearga mai departe este speranta de a se rentalni cu mama ei.

Emilia este o tanara adolescenta in varsta de cincisprezece ani,  care isi pastreaza inocenta si bunatatea in ciuda ororilor la care o fost supusa si a tradarii persoanelor in care avusese incredere. Este o adevarata luptatoare care isi construieste propira varianta a trecutuluipentru a putea merge mai departe.

Ruta Sepetys ni-l prezinta pe Florian un tanar artist prusac, ce poarta un rucsac misterios dupa el si nu lasa pe nimeni sa se atinga de el.Este un tanar independent, mereu pe fuga, pentru a nu fi prins de catre armata.

Alfred este un tanar recrut german, convins ca isi serveste patria cum se cuvine.  Facem cunostinta cu el prin intermediul scrisorilor sale catre o fata Hannelore, scrisori mentale pentru ca nu ajunge niciodata sa le astearna pe hartie. Este ferm  convins ca apartine unei rase superioare . Facand o manie din ideea de a deveni un erou. Dar urmarindu-i gandurile observam ca este frustrat de defectele lui fizice, devenind un psihopat, de-a dreptul periculos in instabilitatea lui mentala.

O mare de lacrimi ne arata ca drumurile celor trei (Joana, Florian si Emilia) se intersecteaza, alaturandu-se unui grup mai mare ce se indreapta spre mare, fiecare sperand sa gaseasca un loc pe unul dintre vapoarele pe care se facea evacuarea.

In grupul de refugiati ii intalnim pe Eva- o femeie matahaloasa cu limba ascutita, Heinz , un batran cizmar care sustinea ca pantofii spun povestea vietii celui care ii poarta. El este cel care ridica moralul celor din grup si este supranumit Poetul pantofilor. Ingrid- o femeie oarba , dar cu simturile mult mai dezvoltate decat ceilalti si Klaus, un baietel  care iesise in calea lor dintr-o padure, cu un bilet cu o adresa din Berlin prins de pieptul lui.

Inconjurati  de razboi si suferinta, personajele devin mai  aproapiate unele de altele si devin  precum o familie unita. Iti spun sincer, ca O mare de lacrimi de Ruta Sepetys de pe Libris, este o carte ce trebuie cititia. O carte ce nu iti poate lipsi din biblioteca, si care te va face sa fii alaturi de fiecare personaj in parte.

Toti ajung in Gotenhafen, pentru imbarcarea pe navele de salvare. Reusesc sa se imbarce pe vasul Gustloff, mai putin Eva care se desparte de grup si se imbarca pe alt vas. Momentul plecarii din port este asteptat cu nerabdare de catre toti pasagerii vasului, acesta ducandu-i mai aproape de salvarea lor. Pe vas erau imbarcati in jur de zece mii de persoane, mult peste capacitatea vasului. La doar cateva ore de la plecarea din port, o tragedie loveste vasul. Ce se va alege de pasagerii vasului Gustloff? Dar, mai ales, ce se va alege de Joana, Emilia, Florian, Poetul pantofilor si Klaus?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *