Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami

Iubita mea, Sputnik

Atunci cand lucram cu carti, vedeam destul de des aceasta carte. Atata in versiunea Top 10 cat si varianta clasica. Trebuie sa iti spun ca nu stiam ca o am in casa, pana cand m-am lovit de ea.

Desi nu ma asteptam sa ajung sa o citesc, uita ca niciodata nu stii pe ce carari te poarta curiozitatea si dorinta de a citi. Asa am inceput sa citesc aceasta carte.

O carte care te aduce in Japonia, alaturi de Sumire, cel mai bun prieten al ei K si Miu, te arunca intr-o poveste de dragoste intre doua femei, o poveste de dragoste altfel decat de obicei citesc eu.

Sumire o fata ce renunta la facultate pentru a deveni scriitoare o intalneste la un banchet pe Miu, o femeie de 38 de ani, care are un trecut deloc usor, si care atunci cand o intalneste pe Sumire, ii spune ca este doar jumatate din ce a fost candva.

Initial nu am inteles despre ce vorbeste autorul si din acest motiv am ramas alaturi de Sumire, pentru ca voiam sa vad in ce directie se indreapta actiunea cartii.

Asa am aflat ce s-a intamplat cu Miu, dar si ca Sumire dispare ca „fumul in aer” de pe o insula din Grecia. Acolo a plecat cu Miu intr-o vacanta. Asa ajunge K in Grecia, cu putin inainte sa inceapa noul an scoalo, pentru ca K era profesor.

Am ramas pana la sfarsit pentru ca voiam sa vad cum se termina, pentru ca am vazut ca Miu a respins-o pe Sumire, ca urmarea unui eveniment pe care Sumire il relateaza intr-o documente. Dupa aceasta respingere Sumire dispare, cum Miu spune la un moment dat ca fumul in aer.

Numele de Sputnik il capata Miu, il primeste de la Sumire, dupa ce prima daca cand se intalnesc cele doua, Miu spune gresit numele unui curent. Sputnik inseamna in ruseste insotitor de calatorie, exact cum sunt descrise cele doua intr-un final.

Pentru mine a fost o carte interesanta, o carte ce m-a facut sa vreau sa aflu unde anume este Sumire, daca o gaseste sau nu. Mi-a placut ca autorul a explicat inca de la inceput de unde vine numele de Sputnik, dar si modul in care descrie unele lucruri, te face sa te simti acolo.

Am vazut ca Haruki Murakami a mai scris si Kafla pe malul marii, dar si alte titluri interesante.

Un comentariu la „Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.