Tipuri de cititor si particularitatile fiecaruia

Fara nicio indoiala, in lumea aceasta nu exista doi oameni care sa fie identici. Fiecare om este unic, are propriile sale caracteristici, iar tocmai aceste detalii fac ca lumea in care traim sa fie un loc aparte si atat de intersant. Este valabil si in cazul cititorilor. Nu vei intalni niciodata doua persoane cu aceleasi gusturi si deprinderi literare, cu acelasi stil de a citi, pana la urma. Putem spune astfel de exista cel putin 6 tipuri de cititori, printre care cu siguranta te vei regasi si tu.

Daca te-ai intrebat vreodata ce fel de cititor esti tu, ai acum ocazia sa afli, parcurgand randurile de mai jos. Posibil insa sa constati ca faci parte din mai multe categorii, ceea ce nu-i gresit.

Cititorii care citesc doar serii

Cu siguranta cunosti si tu macar unul. Sunt acele persoane care au rafturile bibliotecii incarcate cu serii imense, care par interminabile. Aces tip de cititor ezita atunci cand i se sugereaza un roman care nu face parte dintr-o serie. Cel mai adesea, el este fan inrait a tot ceea ce tine de povestile lui preferate.

Cititorul care prefera numai clasicii

Sunt multi, deci fara indoiala stii si tu macar pe cineva. Sunt acele persoane care au biblioteca plina de editiile de lux a celor mai celebre titluri clasice din lume. Ei citesc numai carti clasice si iti pot raspunde la orice curiozitate legata de autorii acestei literaturi. Refuza sa citeasca orice altceva in afara de acest gen, iar pe cei cu preferinte diferite de ale lor, ii considera cititori superficiali.

Cititorii extra exigenti

Este acel gen de cititor extrem de selectiv, pe care greu il atrage sau multumeste ceva. Descrierea cartii trebuie sa fie perfect realizata, iar copertile acesteia adevarate opere de arta. Ii atrag atentie romanele scrise de un autor foarte cunoscut, premiat la nivel global pentru capodoperele lui.

Cititorii indifeli

Nu ti s-a intamplat niciodata sa te apuci de citit o noua carte, desi nu ai terminat-o inca pe cealalta? Ei bine, in cazul in care ti se intampla adesea sa citesti 2-3 carti in acelasi timp, faci parte din categoria cititorilor infideli. Esti acel gen de persoana care se plictiseste rapid de o anumita poveste si ai nevoie de un alt stil, o alta intrigra, alte personaje.

Cititorii spirituali

Spiritualitatea este o latura importanta a vietii noastre. Cu totii ne straduim sa fim mai buni si sa ne apropiem cat mai mult de Dumnezeu. Dincolo de Biblie, cartea pe care oricine trebuie sa o citeasca macar o data in viata, exista cartile de rugaciuni, marturii crestine, biografii crestine. Lectura acestora aduce o mare contributie la evolutia spirituala a oamenilor, motiv pentru care ar trebui sa devina o parte integranta a vietii oricaruia dintre noi.

Cititorii care citesc finalul unei carti de la inceput

Sunt acei oameni care vor sa afle daca personajele vor avea parte de un sfarsit tragic sau unul fericit, dorind sa se pregateasca sufleteste. Totusi, farmecul lecturii inseamna mister si faptul ca nu poti intui urmatorul pas al personajelor. Daca stii deja finalul cartii, ce sens mai are sa o citesti?

Acum, mai mult ca niciodata, iti vei da seama cat de fascinant este fiecare cititor in parte, cu obiceiurile sale uneori neintelese. Lectura este ceva unic si atat de special, incat oricine ajunge sa o guste devine un om frumos, de care nu ai cum sa te plictisesti.

Un comentariu la „Tipuri de cititor si particularitatile fiecaruia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *