Cum sa iti cureti si sa iti verifici singur bicicleta, inainte de a apela la un service?

Vremea calda isi intra din nou in drepturi si, odata cu aceasta, din ce in ce mai multe biciclete isi fac aparitia dupa iarna. Cu toate acestea, perioada de „hibernare” poate afecta performantele bicicletei tale, motiv pentru care este recomandat sa o verifici inainte de a porni la drum. In acest articol, ti-am pregatit cateva sfaturi care sa te puna cat mai rapid in sa. Iata ce poti face singur, inainte de a apela la un service biciclete:

1. Curatarea

In cazul in care bicicleta ta a stat cateva luni intr-un garaj sau pe balcon, probabil a acumulat mult praf in acest interval de timp. Este recomandat sa parcurgi aceasta etapa chiar daca apelezi la un service de biciclete. Pentru a o curata, vei avea nevoie de o galetusa cu apa calda si putin sapun. Nu uita ca trebuie sa eviti sa cureti zonele unse cu vaselina, de care este nevoie pentru a asigura o miscare eficienta. Odata ce ai curatat-o corespunzator, sterge-o bine cu o carpa uscata, eliminand astfel surplusul de umezeala.

service biciclete

2. Intretinerea mecanismelor

Urmatorul pas este lubrifierea pieselor si incheieturilor mobile ale bicicletei. Aceasta operatiune va asigura ca totul merge „ca uns” odata ce ai inceput sa pedalezi. Nu uita insa sa folosesti un lubrifiant special pentru biciclete, deoarece multe alte produse nu functioneaza la fel de bine. Vino la cel mai apropiat service de biciclete din orasul tau, unde cu siguranta vei gasi acest produs!

3. Verifica starea rotilor

O presiune stabila a rotilor iti va imbunatati semnificativ performantele, reducand in acelasi timp riscul de pana. Cu toate acestea, daca a trecut o perioada buna de timp in care nu ai mai folosit bicicleta, verifica intai starea generala a cauciucului. Asigura-te ca nu s-a subtiat intre timp sau ca nu exista umfalturi evidente sau crapaturi.

Pentru a determina daca ai nevoie de mai mult aer in roti, determina presiunea strangand putin roata intre degete. Ar trebui ca roata sa fie ferma, dar elastica in acelasi timp. Nu uita ca o roata prea umflata poate fi la fel de periculoasa ca una depresurizata. In cazul in care ai dubii, mergi la un service de biciclete, unde angajatii te vor ajuta cu placere sa iti reglezi presiunea rotilor.

4. Verifica partile mobile

Cu siguranta ca, odata cu vremea frumoasa din ultimele zile, vei dori si tu sa pedalezi cat mai curand. Inainte de a porni la drum, insa, este indicat sa verifici si starea partilor mobile. In primul rand, verifica daca rotile sunt bine centrate. In cazul in care acestea se balanseaza intr-o parte si alta, vei sti ca este cazul sa apelezi la un service de biciclete!

Nu uita sa inspectezi cu atentie si cablurile de schimbare a vitezelor si de actionare a franelor. Dupa acest pas, verifica si starea sabotilor. Daca au inceput sa se roada, dar inca sunt functionali, ii poti strange mai bine.

5. Testele finale

Pentru final, va trebui sa inspectezi rapid si restul pieselor si sa faci un mic test privind starea generala a bicicletei tale. Incepe prin verificarea furcii, a imbinarilor, a lantului si a derailleur-ului. Toate aceste piese ar trebui sa fie bine fixate, insa, daca ele sunt mobile, apeleaza la un service de biciclete care ti le va fixa indata!

Nu uita ca vizita la un service de biciclete trebuie facuta constant, pentru a evita atat deteriorarea pieselor, cat si defectarea lor, uneori chiar in timp ce pedalezi! Astfel, ai parte de siguranta si de performante bune, chiar la inceput de sezon!

2 comentarii la „Cum sa iti cureti si sa iti verifici singur bicicleta, inainte de a apela la un service?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *