Hotul de carti – Markus Zusak – recenzie

Acum ceva timp a fost difuzat la televizor filmul, am vrut sa-l vad, dar ora tarzie m-a impiedicat. Mi-a trecut cartea de multe ori prin mana, dar cumva dorinta de a-o citit era inexistenta, asta pana cand am reusit sa vad filmul, astfel Hotul de Carti de Markus Zusak a devenit o carte dorita.

Daca te uiti pe pagina destinata cartilor ce vreau sa le citesc, vei vedea ca este prima, si intr-un blind date with a book am primit-o. Si tot de atunci am inceput sa o citesc. Am avut o tentativa sa o las inceputa si sa incep alta carte, dar iti spun sincer, am consider ca Liesel nu merita asta.

Ca tot am amintit de personajul princial, hai sa incep sa iti spun despre ce este vorba si cat de mult m-a impresionat aceasta carte.

Totul incepe intr-un tren, intr-o iarna, cu un baiat, o mama si o fata, cu o moarte si cu o carte. Liesel impreuna cu fratele sau si mama ei, merg cu trenul spre noua lor acasa. Cand spun lor ma refer la Liesel si fratele ei. Actiunea are in perioada Germaniei naziste.

In momentul in care fratele ei ajunge pe mana mortii, acesta este ingropat intr-un camp, intr-o gara fara nume, atunci se intampla prima data, cand Hotul de carti fura prima data, o carte intitulata Manualul Groparului, aceasta carte ajunge sa ii fie manual pentru o buna perioada de timp.

Ajunsa pe strada Himmel, in familia Hubermann, familie compusa din Rosa si Hans, dar si alti membri mai putin prezenti, dar pe care ii cunoastem mult mai tarziu, Liesel il cunoaste pe Rudy care ii devine bun prieten, si alaturi de care trece prin multe.

In fiecare noapte Liesel are cosmaruri, vise ce o fac sa ramana treaza cateva ore, timp in care impreuna cu Papa isi exerseaza cititul. Astfel Hans Hubermann afla micul ei secret, faptul ca a furat cartea Manualul Groparului.

Ce o sa se intample oare cu hotul de carti?

Usor usor, ajunge sa parcurga Manualul Groparului de cateva ori, pana la urmatoarea sa carte. O alta carte furata, o carte salvata din foc, si care ajunge sa devina un alt secret intre cei doi.

Promisiunea este promisiune, si cand Hans ii spune fetei ca va venit timpul in care va trebui sa pastreze un secret fara sa intrebe nimic, in mintea fetei se duce o lupta cand in pivnita casei ajunge sa adaposteasca un evreu.

Ti-am spus ca vorbim de perioada nazista, cand orice greseala de acest gen era pedepsita, si o simpla abatere poate fi pedepsita destul de grav. Totusi pentru Hans o promisiune facuta nu poate fi incalcata si cand ajunge sa-l adaposteasca pe Max in pivnita toata familia ajunge sa respecte aceasta promisiune.

Care va fi urmatoarea carte pe care Leisel o va citi, dar si cand va fura urmatoare cartea? Aceste intrebari impreuna cu multe altele mi le-am pus de-a lungul cartii.

Cand papa Hans Hubermann a fost trimis la razboi m-am intrebat daca oare Moartea il va gasi, dar se pare ca intr-un fel sau altul a reusit sa o pacaleasca si de data aceasta.

Oare il vor gasi pe Max in pivnita familie Hubermann, oare reuseste sa scape de nazisti? Sunt multe intrebari pe care Liesel si le pune zi de zi.

Cand razboiul ajunge pe strada Himmel, cateva persoane dragi fetei ajung in ghearele mortii. Oare ce se intampla cu Hotul de carti?

Mi-a placut foarte mult aceasta carte, dar totusi trebuie sa iti spun ca este o carte putin greoaia, dar chiar si asa recunosc ca se afla in top 10 carti preferate.

7 comentarii la „Hotul de carti – Markus Zusak – recenzie

    1. Si mie mi-a placut enorm. Nu ma asteptam sa imi placa, dar recunosc ca mi-a ajuns la suflet si greu va fi scoasa de acolo.

  1. Întâi am citit cartea care mi-a plăcut foarte mult, apoi am văzut filmul. Mi-a plăcut şi filmul, doar că mi-a părut rău că nu au introdus unele întâmplări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *