Care sunt principalele echipamente de protectie pe care trebuie sa le poarte angajatii?

In vederea asigurarii unor conditii bune de lucru si prevenirii eventualelor accidente la locul de munca, angajatii sunt obligati sa poarte echipamente de protectie.

In afara de ocrotirea si desfasurarea activitatii in conditii de siguranta, echipamentele de protectie mentin igiena in timpul programului de munca.

Totodata, angajatorii au obligatia respectarii Legii nr. 319/14.07.2006 actualizata, privind securitatea si sanatatea in munca, si sunt obligati sa puna la dispozitie angajatilor echipamente de protectie.

Este de retinut ca securitatea si sanatatea in munca sunt doua aspecte foarte importante, pe care ambele parti, atat angajatii, cat si angajatorii, trebuie sa le respecte. In caz contrar, Inspectia Muncii, care efectueaza periodic controale, poate aplica amenzi considerabile, cu scopul de a responsabiliza partile implicate si a le face sa constientizeze riscurile pe care accidentele le pot implica.

echipamente de protectie

Care sunt principalele echipamente de protectie pe care trebuie angajatii sa le poarte?

In functie de specificul fiecarui domeniu si activitate, echipamente de protectie pot include:

Combinezoane, costume salopeta si veste. Echipamentele de lucru purtate in timpul programului de lucru pot consta in salopete, uniforme, costume si veste reflectorizante.

In timp ce salopetele sunt, in general, o vestimentatie confectionata dintr-o singura piesa, costumele pot fi compuse din doua piese, respectiv din jacheta si pantaloni.

Combinezoanele sunt adesea folosite in fabrici, uzine sau mici ateliere ori service-uri auto. Acestea sunt usoare si permit o lejeritate mai mare in miscare, in timp ce protejeaza corpul de uleiuri sau alte substante care pot ataca pielea. Combinezoanele salopeta sunt utilizate adesea in spatii inchise, pentru ca de cele mai multe ori sunt confectionate dintr-un material subtire.

Echipamentul de protectie destinat utilizarii in exterior poate adesea lua forma costumelor si salopetelor din doua piese, captusite si concepute pentru a proteja angajatii de conditiile atmosferice deosebite. Este bine de stiut ca pantalonii pot fi personalizati cu tesaturi puternice, care previn accidentarile la nivelul membrelor inferioare.

Vestele reflectorizante sunt utilizate pentru a mari vizibilitatea angajatilor atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. De regula, acestea contin benzi reflectorizante, sunt de culoare portocalie sau galbena, dar poti gasi modele disponibile si in alte culori si le poti personaliza prin Broderie, Serigrafie sau Transfer Termic.

Casca. In toate domeniile in care angajatii au nevoie de siguranta la nivelul capului, angajatorii sunt obligati sa furnizeze echipamente de protectie tip casca. Castile de protectie sunt proiectate sa fie robuste si usoare, au calota din HDPE si confera utilizatorului o protectie sporita pentru ceafa. Totodata, aceste echipamente de protectie pot fi dotate cu banda anti-transpiratie din material textil moale, sunt concepute sa reziste la temperaturi extreme situate intre -20 grade Celsius si +50 grade Celsius si au capacitate dielectrica de pana la 1.000V.

Manusile. Protectia mainilor si a degetelor este esentiala, pentru ca aceste tipuri de accidentari sunt printre cele mai frecvente. Cand angajatii poarta echipamente de protectie pentru maini, acestia sunt feriti de:

  • vibratiile puternice produse prin utilizarea uneltelor;
  • taieturile accidentale care pot fi provocate de materiale ascutite;
  • frig extrem, caldura insuportabila sau alte conditii atmosferice;
  • riscul infectiilor provocate de bacterii sau virusi;
  • contactul cu substantele chimice.

Incaltamintea. Aceasta face parte din categoria de echipamente de protectie cu o importanta deosebita, pentru ca au scopul de a proteja membrele angajatului, dar si de a spori confortul, in cazul in care acesta petrece mult timp in picioare.

De exemplu, in cazul industriilor grele sau in domeniul constructiilor, este folosita incaltamintea care protejeaza laba piciorului impotriva greutatilor mari, care pot cadea accidental pe acestea sau atunci cand activitatea este desfasurata in medii umede. Aceste echipamente de protectie sunt concepute sa reziste la apa, uleiuri, acizi, produse petroliere, tensiuni de lucru ridicate etc.

In concluzie, daca lucrezi intr-un domeniu in care este necesar sa porti echipamente de lucru, este bine sa constientizezi ca preventia este intotdeauna mai buna decat vindecarea, in cazul unor accidente de munca!

Un comentariu la „Care sunt principalele echipamente de protectie pe care trebuie sa le poarte angajatii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *