Consultantul in management – ce face si de ce este personaj cheie in afaceri

In ultimul timp a aparut tot mai des conceptul de nevoie de consultant in management. Marile afaceri mizeaza pe un astfel de personaj cand vine vorba de restructurari, de reorganizari sau dezvoltarea companiei. Un consultant poate fi element cheie intrucat vine cu o alta abordare, are experienta necesara, are de partea sa un set de valori, cunostinte sau tehnici ce ajuta la obtinerea performantei.

De ce nu ar putea totusi o persoana din cadrul companiei sa isi asume activitatea pe care o desfasoara cel angajat pentru a oferi consultanta manageriala? La mijloc sta in primul rand pregatirea, specializarea si companiile stiu foarte bine ca pentru a obtine rezultate au nevoie de specialisti. Mai apoi este vorba de viziunea independenta pe care un consultant o are, despre perspectiva sa pur profesionala. Unele reguli implementate pot fi chiar dure si sacrifica un numar de angajati, insa totul spre binele comun al continuarii unei afaceri. Sunt decizii de relocare, restructurare, de implementare a unor sisteme pe care doar un specialist le poate lua.

Un consultant in management stie ca nu doar teoria conteaza, nu experimenteaza metode ci aplica ceea ce se potriveste. Va fi impartial si dupa o analiza de situatie va indica care sunt pasii pe viitor, ce resurse suplimentare sunt necesare pentru a implementa solutiile necesare. Instruieste – daca este cazul –  intreaga echipa.   

Rolul unui consultant in manangement este de altfel unul complex. De aceea in afaceri este important sa existe o colaborare de acest gen, tinand cont de faptul ca acesta va fi o parere in plus, cel care observa si recomanda, cel care se afla de partea cealalta a baricadei – nu are pozitie de conducere, nu este angajat, vede lucrurile clar si strict din punct de vedere al business-ului. Asadar un astfel de consultant este adesea un observator iscusit, cel care identifica probleme, dar si alternativele de solutionare, cel care initiaza o schimbare, cel care informeaza, care educa, poate fi chiar trainer.

De ce un consultant in management este o solutie

Domeniile de orice fel se schimba constant si se adapteaza unor noi stiluri. Viata insasi este intr-o continua schimbare, publicul consumator avand mai mereu alte si alte preferinte, asteptari de la produsele si serviciile pentru care opteaza. Ne dorim imbunatatire si lucram constant la acest lucru. Se intampla totusi sa stagnam sau sa fim depasiti de situatie.

Uneori un consultant in management face diferenta in eficientizarea muncii. Acesta poate implementa mai bine si mai repede noi concepte ce ajuta la dezoltarea companiilor. Acesta este intr-o continua informare, are teorii confirmate si testate, stie sa aplice concepte moderne si solutii optime pentru un business. Dupa cum ar spune unii, un consultant ar fi chiar asul din maneca pentru managementul performantei echipei si a businessului in sine, pentru a dezvolta proiecte, pentru a regandi structura companiei, daca este cazul.

O recomandare pentru acest domeniu de activitate este Ilina Sirbu. Detalii despre aceasta, despre cum lucreaza si in ce domenii se regasesc in cadrul paginii oficiale.

Un comentariu la „Consultantul in management – ce face si de ce este personaj cheie in afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *