Cum te pregătești corect pentru bacalaureatul la Limba și Literatura Romana?

Bacalaureatul este primul important examen al vietii si genereaza doze imense de spaima in randul elevilor de clasa a 12-a. Nu este un examen greu, insa devine usor pe masura ce inveti. Daca mergi nepregatit la examen, sunt sanse mari sa mergi si a doua si a treia oara.

Nu iti face probleme! Daca ai ajuns in clasa a 12-a si inca nu ti-ai facut un plan, ti-l poti face. Ideea principala este sa ai cateva luni la dispozitie si sa te organizezi punctual, abordand fiecare materie in parte Pentru romana, spre exemplu, este bine sa urmezi cateva dintre aceste sfaturi.

1. Citeste! Limba Romana se bazeaza pe o serie de opere pe care trebuie sa e analizezi si sa le citesti. Este adevara ca o culegere precum ” Eseul ” poate sa iti fie de mare ajutor, insa nu este suficienta. Ca sa intelegi cat mai bine o opera si sa o analizezi corect, trebuie in primul rand sa o citesti. Ia-ti toate cartile din programa si citeste-le. Vei ajunge sa le indragesti si cel mai probabil vei incepe si cu carti extracuriculare.

2. Mergi la scoala! Esti in clasa a 12-a si probabil ca esti tentat sa mai chiulesti. Nu o face! Mergi la scoala deoarece poti sa retii foarte multe lucruri. Evident, cat timp esti la scoala este bine sa acorzi atentie cat mai mare lucrurilor care se discuta!

3. Ia-ti culegeri si carti pentru bac! Alege carti cat mai bune, aprobate de Ministerul Educatiei, ca manuale publicate de Editura Art. Nu trebuie sa inveti cuvant cu cuvant ceea ce scrie in aceste culegeri pentru bac, insa este bine sa citesti cat mai multe comentarii si esee. In felul acesta vei retine foarte multe lucruri is in momentul bacului vei putea sa scrii liber. De cele mai multe ori, profesorii apreciaza mult mai mult o lucrare scrisa liber decat una copiata dupa cartile de pregatire.

4. Invata zilnic cate putin. Nu lasa totul pe ultima suta de metri. Daca vrei sa treci bacul cu brio invata zilnic cate putin, sau citeste zilnic cate putin. Este suficient sa acorzi doua ore pe zi tuturor materiilor pentru a putea sa treci fara probleme peste acest examen.

5. Discuta cu colegii. Da, par discutii de tocilari, insa atunci cand iesi in oras la un suc poti sa abordezi subiecte legate de bacul la romana. O discutie de acest fel poate sa fie extrem de constructiva si va poate ajuta pe toti.

6. Urmareste filmulete pe Youtube. Elevii de astazi au carti precum ” Eseul Varianta rapida”, insa au si alte oportunitati de invatare. Spre exemplu, exista din ce in ce mai multi vloggeri care analizeaza operele literare si le explica foarte bine. Poti sa gasesti un astfel de vlogger si sa il urmaresti. Vei retine foarte usor ceea ce ai de retinut si o vei face navigand pe internet.

7. Tinteste sus! Nu invata cu scopul de a lua un 5 sau un 6, ci cu scopul de a lua 10.

Examenul la Limba si Literatura Romana nu este greu, insa necesita o trecere printr-o materie destul de stufoasa. Tocmai de aceea, este bine sa ii acorzi atentie si sa inveti sa il abordezi in stilul tau. Acest examen si pregatirea pentru el iti poate oferi o multime de oportunitati in viata pe care este bine sa nu le ratezi. Este unul dintre putinele examene care iti deschid foarte mult mintea si iti pun imaginatia la contributie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *