Mersul pe bicicleta te scapa de naveta!

In sfarsit am scapat de facutul navetei pana la serviciu cu autobuzul. Locuiesc in Harmann, la distanta de cativa kilometri de Brasov, si deseori depindeam de mersul cu autobuzul la serviciu. Insa, acest serviciu nu era pe gustul meu, deoarece trebuia sa impart autobuzul cu alti oameni, iar mien nu imi place aglomeratia si mersul la comun. Asa ca am inceput sa ma uit de un magazin care sa vanda biciclete mtb, pentru a face naveta. Astfel, am descoperit magazinul Probike, cel mai mare magazin cu biciclete Brasov, de unde mi-am si cumparat o bicicleta.

Acest magazin este specializat in comercializarea de biciclete mountain bike, dar si alte tipuri, precum cursiere, biciclete fatbike, biciclete urbane, biciclete de copii sau biciclete de dama. De asemenea, este si cel mai mare magazin cu biciclete Brasov si ofera si servicii precum upgrade-uri sau reparatii complete.

Am facut o alegere buna, deoarece fiind client Probike, primesc pe mail noutati despre toate ofertele de sezon sau produse speciale, precum casti sau cotiere.

De ce am ales o bicicleta mountain bike?

Desi bicicletele de munte se incadreaza in aceeasi categorie ca bicicletele rutiere, tipul si scopul fiecarei biciclete poate fi diferit de la model la model. Bicicletele de munte sunt croite pentru terenuri specifice si stiluri de ciclism.

Unele biciclete ofera o suspensie generoasa fata si spate pentru a face fata unor obstacole mari si trasee dificile; altele nu au nicio suspensie pentru a fi mai usoare si mai rapide pe trasee netede; in timp ce altele au o suspensie limitata in incercarea de a gasi echilibrul corect intre viteza si sprijin. Pentru a arunca mai putina confuzie in mix, exista si noi subclase de biciclete de munte, cum ar fi bicicletele „Fat”, construite pentru a face fata nisipului si nisipului.

Mai jos este o descriere a celor trei tipuri de biciclete de munte importante si pentru ce sunt construite.

Dupa cum sugereaza si numele, bicicletele de munte sau MTB cu suspensie dubla sau cu suspensie completa au aceasta suspensie conectata la rotile din fata si spate ale bicicletei. Sistemele de suspensie permit sa se efectueze un mers cu bicicleta mai putin resimtit de utilizator, in special la socurile mari. Suspensia ajuta la absorbtia impactului de pe trasee, imbunatatind astfel tractiunea si confortul. Intrucat suspensia ajuta la mentinerea rotilor la sol pentru tractiune, de obicei, cu cat este mai greu traseul, cu atat mai multa suspensie este necesara. De obicei, deplasarea va varia de la 80 mm – 200 mm in fata si in spate, in functie de scopul propus al bicicletei. Alte tipuri de biciclete, de exemplu, sunt construite pentru a cobori cat mai repede pe cele mai abrupte piste tehnice, astfel ca pot sa ofere tractiune suplimentara si sprijin. La celalalt capat, bicicletele pentru cross country trebuie sa fie usoare si eficiente pentru a pedala. Multe sisteme de suspendare permit pilotilor sa „blocheze” suspensia care face efectiv socurile inactive, reducand in consecinta miscarea si economisind energie. 

Inca o data, numele bicicletei ofera o caracteristica unica. Bicicletele de munte de inalta calitate au doar suspensie in partea din fata a bicicletei si nu au suspensie in spate, creand o  senzatie rigida. Deoarece aceste “hardtails” au parti mai nputin flexibile, acestea sunt in mod obisnuit mai usoare si mai accesibile decat bicicletele de munte cu suspensie dubla si necesita, de asemenea, o intretinere mia putin pretentioasa. La fel ca si in cazul sistemelor de franare cu suspensie dubla, mecanismul de suspensie fata pe bicicletele “hardtail” poate fi de asemenea blocat, creand in mod eficient o bicicleta complet rigida.

Natura usoara si rigida a pieselor grele le face potrivite pentru traseele mai putin provocatoare si pentru biciclistii de tura, care urmaresc eficienta pedalarii si greutatea redusa. Suspensia limitata ofera totusi confort, astfel incat sa fie potrivita pentru o varietate de trasee de teren off-road.

Bicicletele de munte fara suspensie sunt numite biciclete „rigide”. Lipsa suspendarii limiteaza utilizarea potentiala a bicicletelor rigide la trasee mai usoare, cu anvelopele care asigura majoritatea confortului.

Bicicletele montane rigide reprezinta o optiune excelenta pentru biciclistii care cauta sa abordeze trasee mai usoare si mai accesibile, in timp ce lipsa suspensiilor pe fata sau spate limiteaza utilizarea potentiala pe trasee mai tehnice. Bicicletele rigide de munte au avantajul suplimentar de a fi greutate mai mica si intretinere mai redusa.

Un comentariu la „Mersul pe bicicleta te scapa de naveta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *