Aparatura si consumabilele de laborator – ce rol au mai exact acestea?

Atunci cand pronunti cuvantul „laborator” automat te gandesti la un mediu steril, in care predomina albul si, cel mai important, linistea. In functie de domeniul in care activeaza un laborator, aparatura, consumabilele si sticlaria vor fi diferite. Totusi, ce rol au toate acestea intr-un laborator? In cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva aparaturi si consumabile impreuna cu atributiile lor.

                Purificatorul de apa

In functie de dimensiunile unui laborator, purificatorul poate fi de capacitate mai mica sau mai mare – de 10 sau 30 L, in cazul celor de pe precisa.ro.

Cel de 30 L, de exemplu, produce apa pura si ultrapura, putand fi alimentat direct la apa de la retea. Dupa realizarea procesului, el evacueaza apa ultrapura prin intermediul robinetului frontal, iar pe cea pura o colecteaza in tanc.

La ce este de folos? Ei bine, apa pura, ce respecta prevederile standardului ISO3696 grad II, poate fi folosita pentru analize chimice si spectrofotometrice si pentru a spala sticlaria de laborator.

                Camera climatica

O astfel de camera este folosita in domenii precum: industria electrica si electronica, industria chimica, textile, producatori de automobile si piese, germinare seminte, manipularea genetica a plantelor, industria farmaceutica si nu numai.

Ce face ea mai exact? O astfel de camera, in cazul celei de pe precisa.ro, poate atinge temperaturi cuprinse intre -10⁰C si 60⁰C si o umiditate intre 20 – 95%. Rolul ei este sa stimuleze conditiile reale, propice de dezvoltare ale mediului inconjurator. Cum se realizeaza acest lucru? Prin controlarea temperaturii, a ciclurilor zi/noapte si a umiditatii.

                Cosumabilele de laborator – ce rol are hartia indicatoare de pH?

Aceste consumabile de laborator sunt lucruri indispensabile. Numeroase experimente se bazeaza pe ele – sunt cele care arata daca experimentul s-a desfasurat corect sau nu.

Sa vorbim putin despre pH, ce reprezinta acesta mai exact? PH-ul este gradul de aciditate dintr-o solutie si este exprimat printr-o scara logaritmica – de la 0 la 14. Ce trebuie sa stii este ca pH-ul neutru este reprezentat de cifra 7 de pe scara, cel acid de la 0 spre 7, iar cel bazic de la 7 spre 14 – acesta fiind pH-ul cel mai alcalin.

Dintr-un laborator nu trebuie sa lipsesca indicatorul de pH – filtre ce contin fie fenoftaleina, turnesol sau metiloranj, indicatori ai pH-ului mai pe scurt.

Cum functioneaza mai exact acest proces de indicare a pH-ului? Ei bine, de exemplu, indicatorii cu fenoftaleina in mediul netru si acid nu vor colora in niciun fel hartia, insa in mediul bazic aceasta va deveni rosie.

In cazul metiloranjului lucrurile stau altfel: oranj in mediul neutru, rosu in cel acid si galben in solutiile bazice. Turnesolul va colora hartia in violet cand intra in contact cu substante neutre, in rosu atunci cand vorbim de mediul acid si in albastru in mediul bazic.

Erorile acestor indicatori sunt extrem de mici si chiar inexistente asa ca prezenta lor intr-un laborator este indiscutabila.

Pentru mai multe detalii despre echipamente si aparatura de laborator, dar si consumabile, acceseaza precisa.ro si vei intelege rolul important pe care il are fiecare in parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.