Care sunt cele mai importante echipamente de protectie pe care trebuie sa le porti?

Pentru a asigura conditii bune de lucru si pentru a putea preveni posibilele accidente la locul de munca, angajatii din multe domenii de activitate trebuie sa poarte echipamente de protectie. Pe langa siguranta din timpul lucrului, aceasta recomandare si obligatie vizeaza si mentinerea igienei in timpul programului de munca. Tocmai de aceea, angajatorii au obligatia respectarii Legii nr. 319/14.07.2006 actualizata, privind securitatea si sanatatea in munca, si sunt obligati sa puna la dispozitia angajatilor echipamente de protectie adecvate domeniului de activitate si naturii muncii prestate.

Siguranta si mentinerea sanatatii la locul de munca sunt doua aspecte deosebit de importante pe care  atat angajatorii, ca si angajatii, ar trebui sa le respecte si sa le prioritizeze. In caz contrar, Inspectia Muncii, care efectueaza periodic controale, poate aplica amenzi considerabile, iar scopul acestor actiuni punitive este de a responsabiliza partile implicate si a le face sa constientizeze riscurile pe care accidentele le pot implica.

Care sunt principalele echipamente de protectie fara de care angajatii nu ar trebui sa inceapa activitatea?

In functie de specificul fiecarui domeniu de activitate, mediul de lucru si pericolele la care se expune fiecare angajat, specialistii de la Kronos.ro recomanda echipamente de protectie precum:

Veste, costume salopeta si combinezoane

In foarte multe domenii, echipamentul general de protectie ce trebuie purtat in timpul programului poate avea in alcatuire salopete, uniforme, costume si veste reflectorizante. In timp ce salopetele sunt confectionate dintr-o singura piesa, fiind foarte des folosite in activitatea de la interior, costumele (compuse din doua piese – pantaloni si jacheta) pot fi folosite predominant in mediul exterior sau in tinpul activitatilor ce necesita un plus de protectie la partea superioara a corpului.

Combinezoanele sunt adesea utilizate in fabrici, uzine sau diverse ateliere. Acestea sunt croite lejer si asigura o buna libertate de miscare, in timp ce protejeaza corpul de uleiuri sau alte substante care pot ataca pielea. Combinezoanele salopeta sunt utilizate adesea in spatii inchise, pentru ca de cele mai multe ori sunt confectionate dintr-un material subtire.

Echipamentele de protectie adecvate utilizarii in mediul exterior pot lua forma costumelor si salopetelor din doua piese, captusite si concepute pentru a oferi protectie si impotriva conditiilor meteo deosebite. O alta informatie importante este ca pantalonii pot fi confectionati din tesaturi puternice, care previn accidentarile (strapungeri, taieturi, zgarieturi) la nivelul membrelor inferioare.

Vestele reflectorizante sunt necesare pentru a mari vizibilitatea angajatilor atat pe timpul zilei, cat si noaptea. De obicei, acestea contin benzi reflectorizante si sunt de culoare galbena sau portocalie, insa poti gasi cu usurinta modele de alta culoare pe care le poti personaliza prin broderie, serigrafie sau transfer termic.

Casca

Toate domeniile de activitate care pot expune angajatii la risc de accidentare la nivelul capului sunt reglementate din punct de vedere al sigurantei, motiv pentru care angajatorii sunt obligati sa furnizeze echipamente de protectie tip casca. Castile de protectie sunt gandite pentru a fi robuste si usoare, au calota din HDPE si confera utilizatorului o protectie sporita pentru ceafa. Totodata, aceste echipamente de protectie pot fi dotate cu banda anti-transpiratie din material textil moale, sunt concepute sa reziste la temperaturi extreme situate intre -20 grade Celsius si +50 grade Celsius si au capacitate dielectrica de pana la 1.000V.

Manusi

Dat fiind faptul ca aceste accidentari sunt printre cele mai frecvente, protejarea mainilor si a degetelor este esentiala in majoritatea domeniilor de activitate. Atunci cand angajatii poarta manusi, ei sunt protejati, printre altele, de taieturi, zgarieturi, arsuri, frig extrem sau contactul cu substante chimice periculoase.

Incaltaminte

Ghetele, cizmele sau pantofii de protectie au o importanta deosebita in domeniile cu risc, dat fiind faptul ca acestea au ca scop protejarea membrelor angajatului. Pe langa aceasta, incaltamintea de protectie trebuie sa sporeasca si confortul din timpul respectivei activitati, in special daca angajatul petrece foarte mult timp in picioare.

De exemplu, pe santiere sau in cazul industriilor grele, una dintre cele mai bune metode de a proteja laba piciorului este de a purta ghete cu bombeu metalic. Acestea ofera protectie impotriva ranirii cauzate de obiecte cu greutate mare. In plus, aceste echipamente de protectie sunt concepute sa reziste la apa, uleiuri, acizi, produse petroliere sau socuri electrice, iar o talpa cu aderenta buna va proteja angajatul de alunecarea pe suprafete lucioase sau umede.

Un comentariu la „Care sunt cele mai importante echipamente de protectie pe care trebuie sa le porti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.