Corpuri de iluminat – cum sa le alegi pe cele potrivite?

Renovarea totala a locuintei sau chiar reamenajarea unei singure camere trebuie sa aiba in vedere si corpurile de iluminat potrivite pentru a putea fi facuta corect, iar perspectiva functionala este decisiva. Prin prisma acestui fapt, sursele de lumina alese corect si pozitionate corespunzator nevoilor vor asigura conditiile ideale pentru desfasurarea tuturor activitatilor de zi cu zi.

corpuri_de_iluminat

Pe langa functionalitatea incaperii, corpurile de iluminat folosite vor influenta foarte mult si atmosfera din anumite momente ale zilei, dat fiind faptul ca intensitatea luminii, culoarea si directia din care vine pot avea efecte semnificative asupra starii de spirit. Tocmai de aceea, atat lumina naturala, cat si cea oferita de diferitele corpuri de iluminat pentru care optezi contribuie la desfasurarea activitatilor in confort si siguranta. Mai mult decat atat, lumina poate fi folosita pentru a crea sau separa zone diferite intr-o camera si pentru a expune intr-un mod deosebit corpurile de mobilier si obiectele ornamentale.

Corpurile ce asigura iluminatul general sunt absolut necesare, insa nu vor putea face diferenta nici in favoarea functionalitatii, nici in favoarea atmosferei dintr-o incapere. Tocmai de aceea, daca vrei sa te bucuri de un grad ridicat de confort, fiecare camera a apartamentului sau casei tale va trebui sa aiba un iluminat potrivit functiilor pe care i le-ai atribuit, iar corpurile de iluminat necesare sa fie incluse in proiectul de reamenajare. Daca acest demers pare dificil, specialistii de la eOrion.ro ti-au pregatit, in randurile ce urmeaza, o serie de recomandari si detalii interesante care te vor ajuta sa gasesti echilibrul perfect intre estetic si functional in fiecare incapere a locuintei tale.

– Ideal este sa folosesti mai multe tipuri de corpuri de iluminat in fiecare camera. Lumina care “vine” dintr-o singura directie este mai putin eficienta decat cea asigurata de mai multe corpuri de iluminat amplasate in zone si la inaltimi diferite. In plus, corpurile de iluminat de diferite tipuri te vor ajuta sa echilibrezi balanta dintre lumina naturala si cea artificiala in orice moment al zilei, contribuind la gradul de confort resimtit.

– Camerele care beneficiaza si de lumina naturala ar putea fi dotate cu variator de tensiune. In acest fel, corpurile de iluminat vor oferi exact intensitatea luminoasa de care ai nevoie in orice moment al zilei, in functie de “cantitatea” de lumina naturala si activitatea pe care o desfasori. O lumina puternica ar fi de folos, asadar, in momentele in care faci curatenie, iar una de intensitate redusa va fi potrivita pentru serile petrecute la televizor sau momentele in care te pregatesti de culcare.

– Intensitatea luminii artificiale conteaza foarte mult, motiv pentru care va trebui sa alegi sursele potrivite. In plus, temperatura de culoare va “dicta” si starea de spirit, astfel incat lumina rece/neutra iti permite sa te concentrezi si sa lucrezi eficient, in timp ce lumina calda iti va completa momentele de relaxare.

Bineinteles, printre sugestiile pe care le poti gasi accesand www.eorion.ro se afla si cateva detalii de care trebuie sa te feresti. Astfel, unul dintre lucrurile de evitat in redecorare este folosirea unui singur corp de iluminat intr-o camera. Indiferent de intensitatea becurilor cu care vei dota lustra, lumina nu va corespunde standardelor moderne. Din pacate, intotdeauna vei avea zone mai intunecate si umbre puternice daca te bazezi exclusiv pe o plafoniera sau o lustra. In plus, lumina puternica este deranjanta si obositoare, indiferent de culoare, generand o stare permanenta de disconfort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *