Cine este responsabil – copilul sau parintele?

Buna draga mea, iti eram datoare cu un articol, in care sa iti explic despre ce vorbeam in sondajul publicat zilele trecute. Nu stiu daca am luat-o razna sau daca traiesc intr-o epoca in care pus simplu lucrurile au lua-o razna si eu nu pot tine pasul cu ele, totusi azi hai sa iti explic despre ce vorbesc.

Stii deja ca lucrez ca si casiera intr-un supermaket din capitala, ei bine aici am ajuns sa cunosc si sa vad tot felul de oameni. In primul rand am observat ca cei mici nu stiu de cuvantul NU, nu il inteleg si nici nu se aplica in cazul lor.

Nu va pot explica cat de mult s-au schimbat lucrurile si cum cei mici isi manipuleaza parintii intr-unu mare fel, nu inteleg cat de dificil este sa ii spui celui mic NU, mai ales cand vine vorba anumite lucruri. Totusi sa revenim al subiectul de azi.

Aici gasesti sondajul si intrebarea mea:

Vreau sa va mentionez inca de la inceput ca nu vorbesc de Maya, ea a inteles ca fiecare produs se plateste si intelege cand mami sau tati spune NU, nu o laud pentru ca este fetita mea, ci pur si simplu a inteles ca banii nu cresc in copaci si ca nu putem cumpara orice si oricand.

Se da o mamica o numim X, cu doi copii – unul care merge la scoala si una cred ca mai mica de 5 ani, pentru ca am observat ca inca foloseste suzeta si este mult mai mica decat Maya.

De fiecare data cand X vine la magazin, vine insotita de cei doi copii, si mereu dar absolut mereu face cumparaturi de 100-200 de lei. Cumpara diferite produse, dar asta nu este importanta.

Ci faptul ca nu o singura data ci de mai multe ori – cea mica – a luat diferite produse de pe raft – daca initial vorbeam de mancare, ei bine acum ca fiecare magazin e imbracat si incarcat cu produse pentru sarbatori – a trecut la jucarii sau accesorii.

Ultima data in mana celei mici era un ceas, ce costa in jur de 38 de lei – ceas pentru copii. S-a plimbat cu el in tot magazinul si aproape de casa a scos eticheta si a aruncat-o pe jos. Mi-a atras atentia pentru ca ma uitam sa vad daca pune si ceasul pe banda sau nu.

Dupa ce am scanat toate produsele aflate pe banda, ceasul era inca in mana fetitei, i-am spus mamicii daca ii trec si ceasul si raspunsul a fost: Care ceas? I-am explicat ca cel din mana fetitei si a inceput cu intrebare: ce pret are, de unde l-a luat si alte chestii de genul acesta.

I-am explicat ca a aruncat eticheta mai devreme jos si ca are pretul, mai sus mentionat, si dupa ce l-a scanat a inceput sa spuna ca cea mica i-a mancat sufletul, ca s-a saturat de ea si multe alte astfel de expresii.

Acum te intreb: cine e vinovat: copilul sau parintele?

Eu consider ca parintele – si daca Maya ar face asa ceva, mi-as asuma vina…este vina mea ca adult ca nu am fost capabila sa ii explic si in acelasi timp sa stau cu ochii pe ea atunci cand a fost in magazin.

Consider – poate gresesc – ca atunci cand mergi la cumparaturi cu un copil dupa tine, trebuie sa fii capabil sa il tii in frau si sa ii explici ce este bine si ce este rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *