Salvarea relatiei prin terapie de cuplu?

Situatiile cele mai frecvente in care cuplurile ajung la psihoterapeut sunt cele in care relatia nu mai functioneaza ca altadata, cand apar probleme diverse. Desigur ca motivele pentru care un cuplu ajunge in cabinetul specialistului pot fi si altele. In orice caz, de obicei exista aceasta tendinta din partea lor de a spera ca relatia sa fie salvata atunci cand exista probleme de intelegere sau altele de acest tip.

Este un proces care are nevoie de timp, pentru a intelege corect care este cauza pentru care situatia a ajuns in punctul respectiv. Factorii care pot influenta bunul mers al acesteia sunt numerosi si tin de fiecare partener in parte. Pentru a ajunge in punctul dorit prin vizitarea psihoterapeutului, este deci nevoie de timp si de comunicare.

Terapia de cuplu, totul are un inceput

Sunt unii care, desi sunt constienti de starea in care se afla relatia, refuza sa se gandeasca la aceasta optiune, considerand ca totusi lucrurile nu stau chiar atat de rau. Terapia de cuplu insa intocmai asta vizeaza: constientizarea situatiei, a faptelor, identificarea cauzelor de la care a pornit tot. Evaluarea celor implicati, in acest caz a cuplului, este necesara inainte de toate. Spre exemplu, sunt cazuri in care unul dintre parteneri se confrunta cu probleme de tipul anxietatii, a depresiei, fapt ce implica nevoia de a beneficia si de terapie individuala.

Scopul este de a constientiza acele pattern-uri de comportament care dezavantajeaza relatia de cuplu. Uneori iata ca o terapie separata este solutia pentru problemele de cuplu, respectiv pentru bunul mers al terapiei pentru cuplu. Terapia de cuplu merge si pe separarea sanatoasa a celor doi, in conditiile in care partenerii nu reusesc sa depaseasca perioada de criza impreuna. Atunci este mai sanatos sa se desparta, desigur in functie de cum evalueaza relatia. Terapia de cuplu are ca scop reconectarea, respectiv separarea, in functie de fiecare situatie (Exemplu brut: intr-o relatie abuziva fizic in absenta schimbarii comportamentale din partea abuzatorului nu are cum sa fie sanatoasa ramanerea in relatie).

Servicii specializate se regasesc in cadrul clinicilor speciale, precum este Centrul Psihologic PsihArt. Despre serviciile in cauza poti afla mai multe detalii pe pagina lor https://www.psihart.ro/ pe care iti recomand sa o citesti inainte de a face orice demers.

Situatiile in care ceea ce lipseste este angajamentul sunt destul de frecvente astazi. Fiecare trebuie sa stie ce isi doreste de fapt de la relatie sau mai ales daca doresc sa fie implicati in aceasta.

Cand specialistul cunoaste plusurile si minusurile din cuplu, deja poate trece la urmatoarea faza. Bineinteles ca schimbarile nu vor aparea peste noapte, trebuie sa stie asta cei care au astfel de asteptari. Despre schimbare trebuie sa se stie mai ales ca aceasta trebuie sa aiba la baza o motivatie interna si nu din exterior.

Deja vorbim despre o alta etapa a terapiei de cuplu cand ne referim la schimbare, existand deja o intelegere cu privire la ceea ce fiecare simte si gandeste, ce crede vizavi de relatie. E nevoie si de un psihoterapeut bun Bucuresti care sa refaca legatura dintre cei doi, care sa ii ajute sa se deschida cu sinceritate.

Sunt cupluri destul de multe care se opresc la faza de evaluare, cu toate ca nici numarul celor care continua cu salvarea relatiei nu este unul de neglijat. Pentru a continua insa e necesar a exersa permanent si in mod repetat schimbarile, practic vorbim despre o mentenanta a acestora. In continuare va exista asistenta specialistului.

In principiu ajung la aceasta etapa cuplurile care sunt cu adevarat fericite, cele legate de iubire pura, de intelegere si nu de alte interese. In cele din urma, o relatie care rezista este cea in care persoanele aleg nu doar sa ramana impreuna, ci sa se implice afectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *