Stiti ce sunt coroanele dentare si cand putem apela la aceasta tehnica?

Ati auzit despre coroane dentare? Ati dori sa stiti cand si cum sunt folosite? Coroana dentara face parte din familia protezelor dentare. Este o solutie care poate fi adesea propusa de catre stomatologi. Din pacate, problema este ca necesita o investitie majora. De fapt, cheltuiala este destul de mare, astfel incat multi pacienti prefera sa renunte la aceasta solutie, chiar si atunci cand este esentiala pentru sanatatea dintilor. Si totusi, nu ar trebui sa neglijati acest aspect. Coroana este o proteza care arata ca un dinte adevarat. Poate fi utila in numeroase cazuri:

-Pentru a proteja un dinte fragil;

-Pentru a restabili un dinte rupt, ciobit sau uzat;

-Pentru a restabili un dinte devitalizat;

-Pentru a acoperi si a sustine un dinte cu o umplutura mare atunci cand nu a mai ramas suficient material sanatos;

-Pentru a acoperi un dinte colorat malformat sau cu aspect neplacut;

-Pentru acoperirea unui implant dentar.

Coroana dentara este fixata cu ciment sau lipita. Poate fi facuta din multe materiale si poate inlocui unul sau mai multi dinti. De asemenea, poate fi proiectata pentru a instala un implant in urma extractiei unui dinte. Deoarece in acest caz nu mai exista radacina, aceasta este inlocuita cu un implant pe care este apoi instalata coroana.

Coroana dentara din ceramica, metal sau ceramica metalica

Dentistul va va enumera diferite tipuri de coroane dentare. In mod clar, nu toata lumea a studiat stomatologia, asa ca poate fi uneori dificil sa intelegem despre ce vorbeste, mai ales daca nu are timp sa explice in detaliu caracteristicile fiecarui model. Iata care sunt principalele proteze pe care vi le-ar putea oferi:

Coroana metalica: este cea mai folosita tocmai pentru ca este cea care costa mai putin. Cu toate acestea, este si cea mai putin placuta din punct de vedere estetic si, prin urmare, este instalata mai ales pentru dintii posteriori. Are preturi si culori variabile, in functie de tipul de metal folosit.

Coroana dentara din rasina: este utilizata temporar pentru a proteja dintele in asteptarea implantarii coroanei finale. Aveti grija sa nu o purtati prea mult, deoarece devine rapid poroasa si permite bacteriilor sa treaca prin ea.

Coroana metalica ceramica: consta dintr-o structura metalica acoperita cu ceramica de aceeasi culoare ca dintele. Prin urmare, va permite sa aveti o proteza care este atat placuta din punct de vedere estetic, cat si rezistenta, datorita structurii sale metalice. Punctul sau forte este aspectul natural.

Coroana dentara ceramica: procedurile de ultima ora sunt folosite pentru crearea acesteia. Este formata dintr-o armura ceramica ultra-rezistenta si acoperita cu ceramica de aceeasi culoare ca dintele. Prin urmare, este o proteza de inalta calitate.

Coroana zirconiu-ceramica: consta dintr-un miez de zirconiu acoperit cu ceramica la exterior. Acest material este de culoare alba, de aceea proteza are un aspect estetic foarte asemanator cu cel al dintelui natural.

Care sunt factorii care determina pretul unei coroane?

Pretul unei coroane dentare depinde de numeroase elemente. Nu exista o reglementare reala a preturilor, prin urmare, fiecare profesionist poate solicita o suma diferita. De asemenea, trebuie sa acordati atentie materialelor utilizate. Unii profesionisti va pot recomanda sa alegeti o coroana ceramica si nu una metalica. Cu toate acestea, daca trebuie sa inlocuiti dintii vizibili, alegeti mereu coroane ceramice. Daca trebuie sa instalati coroana pe un dinte invizibil, optati pentru o coroana metalica. 

O coroana dentara are o rezistenta cuprinsa intre 5 si 20 de ani. Aceasta inseamna ca peste cativa ani va trebui sa o inlocuiti. Durata acestor proteze depinde de igiena dumneavoastra orala, de materialul din care sunt facute si de expertiza dentistului. O coroana nu este pentru totdeauna: acesta este si motivul pentru care este mai bine sa o ingrijiti cat mai bine pe cea aleasa. 

Procedura de aplicare a coroanei dentare

Procesul va depinde daca dentistul opteaza pentru o procedura care se efectueaza in mai multe zile sau in aceeasi zi.

Procedura care implica mai multe zile pentru aplicarea unei coroane dentare

Pentru o coroana traditionala, va trebui sa vizitati cabinetul stomatologului de doua ori. Dentistul examineaza si pregateste dintele care are nevoie de coroana. Aceasta ar putea implica efectuarea unei radiografii. De asemenea, poate fi luata in prealabil o matrita a dintelui sau a gurii. Dentistul va elimina o parte din stratul exterior al dintelui. Se va face o matrita a dintilor taiati si a dintilor din jur. Dentistul va pune pe dinte o coroana temporara pentru a-l proteja. Coroana dentara finala va fi creata in cateva saptamani. Cand coroana este gata, veti reveni pentru a doua vizita, astfel incat dentistul sa poata cimenta coroana pe dinte.

Procedura de a aplica coroana in aceeasi zi

Cu o procedura pentru aceeasi zi, puteti sari peste amplasarea coroanei temporare. Dentistul face fotografii digitale ale gurii. Folosind scanarea digitala din fotografii, stomatologul creeaza coroana chiar la cabinet. Poate dura 1 pana la 2 ore pana cand se va face coroana. Cand coroana este gata, stomatologul o va cimenta. Intregul proces dureaza aproximativ 2-4 ore.  Nu toti medicii stomatologi au tehnologia de a face coroane in aceeasi zi. Intrebati medicul stomatolog daca aceasta optiune este disponibila si costul estimat.

Indiferent de tipul de coroana dentara pentru care optati, trebuie sa va informati dinainte de absolut toate etapele aplicarii acesteia, dar si de costuri. Daca nu stiti la ce clinica sa mergeti, va recomandam Mydental Clinic, din Bucuresti. Clinica ofera atat servicii de calitate, cat si preturi foarte bune. Nu trebuie decat sa faceti o programare si veti avea zambetul pe care vi-l doriti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *