Expertii folosesc unelte adevarate!

Daca prelucratul lemnului se intampla sa fie hobby-ul tau preferat sau chiar meseria ta de baza, atunci stii ca trebuie sa investesti in mod frecvent in fierastraie, panze si multe alte masinarii pentru a-ti usura munca. Insa, scopul acestor unelte nu este doar pentru a face munca mai usoara, ci pentru a oferi produsului finit un aspect bine finisat si de calitate superioara. De aceea, o masina de slefuit este o investitie foarte buna precum si un banzic vertical tamplarie.

Lemnul in natura este materia prima esentiala, care l-a ajutat pe om din vremuri imemorabile sa supravietuiasca, oferindu-i posibilitatea de a-si construi adaposturi, de a confectiona unelte si obiecte necesare. Din motivul ca lemnul nu rezista la umezeala si arsita, obiectele facute din lemn au disparut fara a lasa urme si marturii evidente despre istoria valorificarii lui. Unele descoperiri arheologice atesta amprente ale obiectelor din lemn pe teritoriul din sud-estul Europei lucrate cu circa VII milenii in urma. Au fost gasite ramasite ale locuintelor din lemn, forme de paturi, mese, mijloace de transport cu doua roti, luntre scobita in trunchi de copac, unelte pentru prelucrarea lemnului.

Prelucrarea lemnului a continuat sa ramana o indeletnicire de baza a barbatilor pe parcursul tuturor timpurilor. Terminologia multor obiecte din lemn este un martor convingator despre vechimea meseriei prelucrarii lemnului. Uneltele de fier pentru prelucrarea lemnului gasite de arheologi, denota faptul ca din Evul Mediu timpuriu in bransa mesterilor lemnari au existat diferite specializari. Acestia erau: strungarii, dulgherii, butnarii, rotarii, timplarii, podarii, blidarii, albierii, crucerii, spatarii, covatarii, fusarii, lingurarii etc. In ziua de astazi, meseriile care au de-a face cu lemnul continua, insa datorita descoperirilor tehnologice aceasta arta a  fost rafinata aproape de perfectiune.

Ce alte unelte se mai folosesc in prelucrarea lemnului? 

Dalti

Dalta este o unealta de baza care te ajuta sa tai surplusul de material, sa faci mici corectii si sa poti lucra la detalii. Poti sa alegi diferite dimensiuni si sa le achizitionez la bucata sau pot opta pentru un set care are mai multe modele, drepte sau un V. In general, au parte activa confectionata din metal pentru a fi rezistent la folosirea indelungate si au maner ergonomic, pentru a nu te deranja in timpul lucrului.

Fierastrau pendular

Se mai numeste si fierastrau vertical si este foarte util pentru activitati de tip bricolaj. Este o unealta electrica, asa ca vei putea lucra mult mai usor fata de un fierastrau de mana, si se preteaza pentru lucrari de precizie. Poate fi folosit pentru tot felul de taieturi, chiar si modele foarte complexe in lemn.

 Circular cu masa

Este un dispozitiv ce nu trebuie sa lipseasca din lista de cumparaturi pentru un atelier de tamplarie, fiind la baza multor operatiuni de baza. Cu cat este un dispozitiv mai masiv, mai robust, cu o lama de taiere cu adancime mare, cu atat este mai performant. Poti sa mergi pe un model mai simplu in caz ca nu ai de executat proiecte mari, sau pe un aparat specific care are mai multe lame si poate executa in acelasi timp mai multe lucrari. 

Folosind masinarii precum masina de slefuit munca devine mai usoara si mai sigura!

Expertii folosesc unelte adevarate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.