Ce trebuie sa știi atunci când vrei sa donezi sange

Deși de cele mai multe ori aleg sa nu vorbesc despre astfel de subiecte și nici nu îmi place sa ma „laud” sa spun asa când fac astfel de gesturi. Azi vreau sa vorbim despre donarea sângelui și cam ce implica acesta procedura.

Iti spun drept încă de la început ca nu este o procedura dureroasa dar care este benefica atât pentru tine dar mai ales pentru cei ce urmează sa primească acest sânge. Cum vei afla puțin mai jos… Dacă donezi sânge devii erou. Pentru ca poți salva vieți.

Eu am fost pentru prima data când am mers sa donez sânge, pentru ca am primit informații eronate și mi s-a spus ca dacă porți ochelari nu poți dona… Ei bine este FALS, eu port ochelari din de aproape 12 ani, si în prezent am dioptrii de – 2.50 la ambii ochii, deci contează cât de mari sunt dioptriile.

Mituri legate de donat

Nu trebuie sa mănânci înainte – este FALS, este indicat sa mănânci pentru ca se măsoară hemoglobina și aceasta trebuie sa fie mai mare de 12, acesta fiind cea limita de jos, dacă ai mai puțin de 12… Nu ți se permite donarea, eu am avut 14 și a fost perfect.

Trebuie sa nu fii în perioada aceea a luni – în cazul femeilor – ADEVĂRAT – este important sa treacă cel puțin 5 zile de la aceea perioada.

Nu ai voie sa fumezi sau sa bei cu 24h – ADEVĂRAT – este indicat sa nu bei alcool și sa nu fumezi cu 24 de ore înainte, este destul de dificil dacă ești fumător, dar pentru a putea dona, trebuie sa ții cont de asta. De asemenea trebuie sa știi ca este indicat sa nu fumezi și sa nu bei cafea imediat după donarea sângelui.

Greutatea contează – ADEVĂRAT, este absolut necesar sa ai peste 50kg, pentru a putea dona, nu poți avea mai puține. De asemenea trebuie sa ai o stare de sănătate bună – fără răceală, sau alte boli de acest gen. Tot aici intra pe lista și bolile gen Hepatita, Icter sau bolile cu transmitere sexuala.

Cum decurge o astfel de procedura?

În primul rand când ajungi la spitalul unde donezi, fie ca donezi în numele cuiva sa pur și simplu ai ales sa mergi sa donezi, ți se vor pune câteva întrebări, și vei primi un formular de completat.

Ți se va lua tensiunea, pulsul și ți se va afla grupa sanguina, asta dacă nu o știi deja, eu am aflat-o în aceea zi.

După ce totul a fost completat, am mers propriu zis în salonul unde se donează, am fost așezată pe scaun și a început procedura. A fost dezinfectanta zona, au fost folosite instrumente sterile și după ce am donat 450ml de sânge, am stat câteva minute pe pat pentru a evita sa mi se facă rău.

Am primit apa pentru hidratarea și apoi totul s-a terminat. Trebuie sa iti mai spun ca dacă alegi sa donezi vei primi:

Tichete de masa

Reducere la stb

Zi libera de la locul de munca

Cum m-am simțit apoi?

Ei bine… Nu mi-a fost rău, dar m-am simțit molesita, obosita și simțeam nevoie sa dorm sau sa iau lucrurile mult mai incet. În rest pot spune ca nu am avut alte neplăceri.

Mai trebuie sa menționez ca dacă vrei sa donezi iar, după ce ai donat prima data, trebuie sa aștepți un interval de 90 de zile în cazul femeilor și 70 de zile în cazul bărbaților.

Acestea fiind spuse, dacă nu te stii bolnav de una din bolile menționate mai sus, dacă ai peste 50kg și vrei sa faci pasul asta, nu ezita, spitalele au nevoie de ajutorul nostru și cele 450ml de sânge pe care tu-l donezi pot salva 3 oameni. Eu voi dona peste 90 de zile iar și voi face ca acest lucru sa se întâmple periodic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *