
În momentul în care te angajezi ai vise și speranțe, crezi că vei evolua și vei urca pe o scară ierarhică în compania sau firma aleasă. Cu toții pornim cu o doză de entuziasm mai întâi. Însă pe parcurs lucrurile încep să se schimbe. Într-un caz ideal ajungi la consens cu angajatorul și după prezentarea unei demisii și respectarea unui preaviz, îți vezi de drum în altă parte. Însă nu tot timpul se întâmplă astfel. Când ai nevoie de un avocat Turda, din Cluj sau din orașul din care ești? Imediat ce vezi că lucrurile ți se complică.
Ai nevoie de un avocat expert în dreptul muncii pentru că…
Angajatorul îți forțează mâna și îți cere să demisionezi, deși nu ai dori asta, te concediază abuziv sau nu îți mai plătește salariul. Situațiile de conflict între cele două părți impune numaidecât nevoia de a apela la un avocat Turda specializat în dreptul muncii.
De regulă, sfatul de bază este să nu ajungi la un conflict major cu angajatorul, pentru că a merge în instanță este poate cazul radical la care dorești să ajungi. Însă dacă nu se poate altfel, trebuie să știi că îți poți apăra drepturile. Un avocat dreptul muncii te va îndruma să faci mai întâi de toate o sesizare la agenția teritorială a forțelor de muncă, sesizând ce anume ți s-a întâmplat. Însă independent de aceasta, poți deschide proces în instanță, prin care să soliciți plata salariilor ce îți sunt restante. Ai la dispoziție maximum 3 ani de la data la care ar fi trebuit să ți se vireze salariul, să ceri aceste drepturi.
Un avocat cu experiență, cheia ta spre succes
Dacă alegi avocatul care să te reprezinte și ții cont de nevoia ta, deci să fie un avocat competent, care a mai soluționat și în trecut astfel de cazuri, ai toate șansele de partea ta să treci prin aceste situații mai ușor. Avocatul te va îndruma mai bine. Nu vei plăti taxă de timbru și nici nu se aplică timbru judiciar la astfel de cazuri.
De asemenea, avocatul îți va spune clar că o formă de răzbunare nu este să păstrezi echipamentul sau alte bunuri ale firmei. Din momentul în care ai demarat procedura demisionării, vei returna tot ce ține de echipamentul primit de la angajator. Dacă contractul este încheiat, preavizul deja încheiat și nu ți-ai recuperat salariile, soluția îți va fi instanța de judecată.
Tot parte din ceea ce vei dori să recuperezi de la un angajator este și cuantumul banilor aferenți plății concediului de odihnă. Dacă acesta nu a fost efectuat din diverse motive, din momentul în care un contract este încetat, acesta poate fi compensat în bani. Acele zile nu se prescriu. Angajatorul este obligat să îți plătească suma ce rezultă din calcularea mediei zilnice a drepturilor tale bănești din ultimele 3 luni lucrate.
Consultă un avocat, pentru a înțelege care îți sunt drepturile și pentru a soluționa cazul.