Cand schimbam bateria auto si de ce?

Azi vorbim despre baterii auto, despre cand trebuie sa le schimbam si mai ales de ce tinem cont cand le cumparam. Vorbeam cu sotul recent despre aceast aspect si curiozitatea a castigat si de aceasta data, pentru ca am inceput sa fac „investigatii” in mediul online si sa caut informatii utile pentru orice detinator al unui autoturism auto si nu numai.

Cand este indicat sa schimbam bateria auto?

Schimbarea bateriei auto este necesara atunci cand aceasta nu mai functioneaza corespunzator sau nu mai ofera suficienta putere pentru a porni masina. Iata cateva semne care ar putea indica faptul ca este timpul sa schimbi bateria auto:

 1. Dificultati la pornire: Daca masina ta are dificultati la pornire sau necesita mai mult timp pentru a porni, acesta este un semn clar ca bateria nu mai furnizeaza suficienta putere.
 2. Lumina de avertizare a bateriei: Daca lumina de avertizare a bateriei de pe panoul de bord se aprinde, acesta poate fi un indiciu ca nivelul de incarcare al bateriei este scazut sau ca exista o problema cu sistemul de incarcare al masinii.
 3. Pierderea treptata a puterii: Daca observi ca accesoriile electrice ale masinii, cum ar fi farurile sau sistemul audio, functioneaza mai slab decat de obicei sau au o putere redusa, bateria poate fi pe cale sa se descarce.
 4. Diminuarea nivelului de apa: Daca bateria ta necesita intretinere si observi ca nivelul de apa distilata scade constant, aceasta poate indica o problema si poate fi necesar sa schimbi bateria.
 5. Vechime: Majoritatea bateriilor auto au o durata de viata de aproximativ 3-5 ani, in functie de conditiile de utilizare si de calitatea bateriei. Daca bateria ta are mai mult de 3 ani si incepi sa observi semne de slabire a performantelor, este posibil sa fie momentul pentru o inlocuire preventiva.
 6. Coroziune: Verifica bornelor bateriei pentru coroziune sau depuneri. Coroziunea poate afecta conexiunile si poate duce la probleme de incarcare.
 7. Scapari de lichid: Daca observi scapari de lichid sau umiditate in jurul bateriei, aceasta poate fi o problema si trebuie investigata.
 8. Inactivitate prelungita: Daca masina ta a fost inactiva pentru o perioada lunga de timp si bateria nu a fost incarcata sau intretinuta corespunzator, aceasta ar putea sa-si piarda capacitatea.

Este important sa nu ignori semnele de slabire a performantei bateriei, deoarece o baterie slaba sau defecta poate duce la situatii neplacute si sa te lase in pana. Daca observi oricare dintre aceste semne, este recomandat sa aduci masina la un service auto pentru a verifica starea bateriei si pentru a decide daca este necesara inlocuirea acesteia.

De tinem cont cand alegem bateria auto?

Alegerea unei baterii auto potrivite este esentiala pentru functionarea corecta a masinii tale. Iata cateva aspecte importante de care ar trebui sa tii cont cand alegi o baterie auto:

 1. Dimensiuni: Verifica dimensiunile fizice ale bateriei pentru a te asigura ca se va potrivi in compartimentul destinat bateriei din masina ta. Dimensiunile pot varia in functie de marca, model si anul masinii tale.
 2. Specificatii tehnice: Urmareste specificatiile tehnice ale bateriei, cum ar fi capacitatea de amperaj (CCA – Cold Cranking Amps) si capacitatea nominala (Ah – Ampere-hour). CCA indica puterea de pornire in conditii reci, iar Ah se refera la cantitatea de energie pe care o poate stoca bateria.
 3. Compatibilitate: Asigura-te ca bateria este compatibila cu sistemul electric al masinii tale. Pot exista cerinte specifice ale producatorului legate de tensiunea si capacitatea bateriei.
 4. Tipul de baterie: Exista mai multe tipuri de baterii auto, cum ar fi bateriile cu plumb-acid (conventionale) si cele AGM (matrice de sticla absorbanta). Alege tipul de baterie potrivit pentru cerintele masinii tale si preferintele personale.
 5. Calitate si marca: Opteaza pentru o baterie de calitate de la un producator de incredere. O baterie mai buna poate asigura o durata de viata mai lunga si performante mai bune.
 6. Ciclu de viata si garantie: Verifica ciclul de viata al bateriei (numarul de incarcari si descarcari pe care le poate suporta) si garantia oferita de producator. O garantie mai lunga poate sugera o mai mare incredere in calitatea bateriei.
 7. Conditii de utilizare: Tine cont de conditiile de utilizare ale masinii tale. Daca traiesti intr-o zona cu ierni reci, capacitatea CCA este mai importanta pentru pornirea in conditii reci.
 8. Vechimea bateriei: Verifica data de fabricatie a bateriei pentru a evita achizitionarea unei baterii vechi care ar putea avea o viata scurta. Cu cat bateria este mai noua, cu atat mai bine.
 9. Intretinere: Unele baterii necesita intretinere, cum ar fi adaugarea de apa distilata. Altele sunt sigilate si nu necesita intretinere. Alege in functie de preferintele tale si nivelul tau de confort in a efectua intretinerea bateriei.
 10. Pret si buget: Stabileste un buget adecvat si cauta baterii care se incadreaza in acesta. Nu alege intotdeauna cea mai ieftina optiune, ci cauta un echilibru intre calitate si pret.

Este intotdeauna recomandat sa citesti manualul masinii si sa discuti cu un specialist in service auto sau cu un tehnician pentru a alege cea mai buna baterie pentru masina ta, tinand cont de nevoile si cerintele specifice ale vehiculului tau.

Acestea fiind spuse, consider ca este important sa „ascultam” masina noastra, mai ales daca vrem ca durata de viata sa fie una lunga. Eu una am inteles cat de importanta este bateria auto pentru masina noastra, si care sunt motivele care ne fac sa luam in calcul achizitionarea unei baterii noi. Te invit pe Neobat.ro sa descoperi universul bateriilor auto si cheia unei masini care functioneaza perfect, de asemenea iti pun la dispozitie servicii de montaj baterii auto. Asa ca nu sta pe ganduri apeleaza cu incredere la serviciile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *