Artele plastice ale momentului sunt accesibile si celor care au un oarecare simt creativ, dar nu au suficient talent la desen sau pictura, datorita noilor tehnologii. Calculatorul si softurile destinate creatiilor sunt instrumente care pot fi invatate si utilizate prin intermediul mouse-ului de oricine isi doreste sa faca lucrari grafice, prelucrare si editare de text, imagine foto sau video, creatie publicitara pentru diverse materiale, gravuri si arta in metale si enumerarea poate continua spre multe directii ale artelor, importanta fiind pasiunea.
Exprimari plastice datorate laserului
Dincolo de realizarea de lucrari grafice pe calculator, imaginatia are acum la dispozitie instrumentele necesare pentru a face intr-un mod mult mai usor si rapid lucrari cu materiale fragile (precum hartia, sticla, textile etc.) sau dure (diferite metale sau roci, dar si plastic sau alte materiale noi).
Marele avantaj al creatiei computerizate este precizia. Se poate lucra la nivel de pixel pentru contururi sau orice detaliu, iar echipamentele laser sunt capabile sa redea pe hartie sau pe alte materiale astfel de detalii foarte precise.
Arta in salsa 3D Laser Cut Paper este o reusita a imaginatiei datorata tehnicii computerizate, in 3D, a decupajului laser in hartie. Artistul american Eric Standley a reusit sa realizeze la o scara redusa minunate forme preluate din arhitectura gotica sau islamica. Alti artisti au facut adevarate sculpturi in carti folosind aceeasi tehnologie.
Internetul este plin de proiecte, unele oferite gratuit pentru descarcare, de gravare la laser, asa incat oricine isi poate comanda la un atelier specializat obiecte de arta reproduse dupa astfel de proiecte de cea mai inalta maiestrie si calitate, in diferite materiale, la preturile cele mai mici. Iar aparitia imprimantelor 3D a facut ca imaginatia sa poata fi si mai aproape de realitate.
Restaurarea operelor de arta cu laser
Doua biserici din Bucuresti Biserica Doamnei (construita in 1863) si Biserica Stavropoleos (construita in 1724), dar si alte monumente si lucrari vechi de arta din tara au fost deja restaurate cu succes cu ajutorul unei tehnologii laser, cu o capacitate de inalta rezolutie (150 de micrometri). Obiectele de arta deteriorate pot fi scanate 3D cu laser pentru a se identifica degradari sau zone in care s-a intervenit ulterior si, apoi, tot cu tehnologie laser, se pot indeparta depuneri poluante de pe picturi, sculpturi, elemente de metal sau arhitectura si se restaureaza in forma cea mai optima.
Este o perioada a artei in care artistii se vor orienta spre noile tehnologii pentru a nu ramane ancorati in vechile stiluri, iar succesul in arta poate insemna nu neaparat maiestria de a exprima ceva prin linii sau culoare, cat inspiratia si capacitatea de a experimenta forme artistice prin intermediul celor mai recente inovatii tehnice. Atelierul artistului viitorului va avea, pe langa instrumentele traditionale, si echipamente IT, insotite de instrumente cu care sa prelucreze diverse materiale.