Cu siguranta stii ce e un compresor de aer, exista cate unul cel putin la fiecare benzinarie de la tine din zona. Acesta te ajuta sa umfli rotile de la masina daca e nevoie sau chiar de la bicicleta. Insa aceste compresoare de aer nu se folosesc doar pentru umflatul rotilor, ci pot avea foarte multe alte aplicatii practice. Se folosesc in multe industrii, in special in agricultura, adica la ferme, sau in aplicatii de tip industrial.
Compresoarele furnizeaza un debit de aer atunci cand este nevoie. In functionarea compresoarelor exista doua faze: faza de compresie a aerului si faza de eliberare a acestuia. Ideea este ca aerul ajunge sa isi micsoreze volumul in urma actiunii unui piston sau a unei diafragme, iar ca rezultat are loc cresterea presiunii aerului.
Motive sa folosesti compresoare de aer
Iata si cateva motive pentru care ai putea sa folosesti compresoare de aer, pentru ca ele se pot dovedi foarte utile intr-o gospodarie. Aceste dispozitive te pot ajuta in moduri in care nici nu iti inchipui. Poate cel mai simplu motiv pentru care e bine sa ai si tu un compresor la indemana este pentru a-ti umfla rotile fara sa fie nevoie sa treci pe la benzinarie.
Un alt exemplu ar fi folosirea compresoarelor pentru vopsit. Ele iti pot face munca mult mai usoara atunci cand vrei sa vopsesti ceva, cum ar fi de exemplu piese de mobilier. Conectezi un compresor la un pistol de vopsit si poti sa vopsesti mobila in cel mai scurt timp. Cu pensula ar dura mult mai mult, asa ca merita sa incerci aceasta posibilitate.
Compresoarele de aer sunt niste unelte extrem de folositoare atunci cand stii cum sa le folosesti, bineinteles. Este o unealta foarte versatila. O poti folosi impreuna cu multe altele, pentru rezultate excelente. Te ajuta sa lucrezi rapid si eficient. O aplicatie foarte importanta a compresoarelor de aer este folosirea lor in spitale, pentru pomparea oxigenului in corpul uman, sau pentru acelasi scop se pot folosi de catre scufundatori.
Daca ai un mic atelier in garaj, un compresor este unul dintre acele lucruri care nu trebuie sa lipseasca, alaturi de alte unelte cum ar fi masina de gaurit, menghina sau un rotopercutor.
Ce compresor alegi?
Ramane de vazut cum alegi compresoare de aer potrivite pentru nevoile tale. Putem sa luam in considerare primul lucru care este important, adica marimea recipientului cu aer comprimat. Ce dimensiuni alegi depinde nu doar de aplicatia in care vei folosi compresorul, ci si de spatiul pe care il ai disponibil pentru depozitarea recipientului. Sa luam si un exemplu. Daca ai nevoie de compresor pentru vopsit, atunci e bine sa cumperi un compresor cu recipient de aer mai mare.
Compresoarele functioneaza pe baza de electricitate sau pot fi pe benzina. Pentru utilizarea in interiorul cladirilor este recomandat sa se foloseasca compresoare de aer electrice, pentru ca acestea nu genereaza nici un fel de gaz poluant. Pentru lucrul in afara cladirilor, se folosesc cu succes compresoare de aer pe benzina, iar acestea se pot folosi chiar si in locatii izolate, unde nu exista acces la curent electric.
Unele tipuri de compresoare folosesc ulei pentru lubrifierea componentelor, astfel incat sa se evite pe cat posibil uzura lor. Acestea sunt de obicei mai grele, asa ca daca nu vrei sa folosesti compresorul pe termen foarte lung si ai nevoie de unul mai usor, pe care sa il poti transporta, alege un compresor fara ulei.
In cazul in care singurul motiv pentru care vrei sa iti cumperi un compresor este pentru a-ti umfla rotile, mingi de fotbal sau o saltea, alege un compresor de mici dimensiuni. Iti va fi de ajuns. In functie de scara la care se folosesc, compresoarele pot fi de trei tipuri: casnice, profesionale sau industriale.
Pentru umflat roti sau diverse obiecte gonflabile, sau chiar pentru pistoale de vopsit si alte aplicatii similare, se folosesc de regula compresoare de aer de tip casnic. Acestea sunt si foarte portabile in cele mai multe cazuri. Compresoarele profesionale au dimensiuni mai mari si presiuni mai mari, iar cele industriale sunt adevarate motoare pentru diverse aplicatii la scara industriala, putand furniza aer chiar si pentru o intreaga fabrica.
Daca ai nevoie de un compresor pentru uz casnic, ai mai jos cateva modele care te-ar putea interesa:
SUPER UTIL ARTICOLUL