De la meserias la o mica afacere

Un barbat indemanatic poate sa-si completeze veniturile facand mici reparatii sau mesterind mobilier sau alte lucrari pentru cunoscuti. Odata cu lucrarile bine facute vin si recomandari de la vechii clienti pentru noi clienti, astfel incat un hobby se poate transforma intr-o afacere.

Inregistrarea ca persoana juridica contribuie la dezvoltarea afacerii

O reclamatie din partea unui nemultumit poate aduce probleme daca plata pentru o lucrare a fost facuta ”la negru”. Pe de alta partea, daca serviciile sunt prestate prin intermediul unei firme (sau alta forma de personalitate juridica), meseriasul isi poate face reclama, iar clienti multi inseamna succes si bani.

Inregistrarea ca persoana juridica este simpla si costa cateva sute de lei, in functie de forma aleasa. Cea mai simpla forma juridica pentru un meserias este persoana fizica autorizata, care necesita insa o diploma de calificare. Pentru inregistrarea actelor este necesar si un sediu, acesta insa poate fi fara activitate, mai ales daca serviciile sunt prestate la clienti.

Aparate si scule de calitate necesare pentru servicii de calitate

In functie de specificul serviciilor oferite, un profesionist are nevoie de dotare pentru a-si face eficient meseria si la nivelul asteptarilor, asadar, pe langa inregistrarea firmei, ar mai fi nevoie de un buget pentru scule sau aparatura – daca nu le are deja.

Anumite scule sau aparate au pret accesibil oricui – unele aparate de sudura, masini de gaurit, pistoale de lipit profesionale etc., dar unele mai performante si scumpe se pot inchiria daca pentru a le cumpara efortul financiar este prea mare. De obicei insa, un meserias specializat pentru un anumit tip de lucrari are toate dotarile necesare, aparate si scule cumparate de-a lungul timpului.

Avantajele unui meserias ”cu acte”

Dupa o vreme in care soarta meseriilor a fost ignorata, apar tot mai multe proiecte si finantari care sustin meseriile si mestesugurile. Cine are spirit antreprenorial si curaj poate chiar sa-si extinda meseria spre un nivel mai amplu, diversificand serviciile sau trecand la productie, initiativele de acest gen fiind sustinute si prin fonduri europene.

De asemenea, exista din ce in ce mai multe targuri si expozitii, profilate pe diverse domenii si specialitati, unele dedicate mestesugarilor si meseriasilor, punandu-se mult accent pe reinvierea unor tehnici vechi sau pe continuitatea celor care inca mai exista. Apar si initiative care incurajeaza apropierea tinerilor de meserii, dovedindu-se ca acestea sunt rentabile, merita sa fie invatate si practicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *