Atunci cand ne gandim la unele profesii sau meserii, imaginea asociata in mod automat este cea a uniformelor si hainelor de lucru in care personalul isi desfasoara activitatea. Din acest punct de vedere, poate parea chiar atipic ca unele persoane din domeniile respective sa nu dispuna de aceste articole vestimentare specifice profesiei.
Hainele de lucru pentru bucatarie sunt printre cele mai usor de recunoscut la nivel mondial, insa multe persoane nu cunosc elementele ce intregesc uniforma unui bucatar. Iata, asadar, care este semnificatia si functionalitatea fiecarui articol din categoria de haine de lucru pentru bucatarie:
Halatul de bucatar
Aceasta este poate cea mai importanta piesa a uniformei de bucatarie. Fiind de regula albe, pentru a simboliza curatenia si igiena, aceste haine de lucru sunt, in acelasi timp, special confectionate pentru a proteja utilizatorul de caldura extrema degajata de multiplele aparate regasite in mediul de lucru.
De asemenea, purtarea acestui tip de haine de lucru va proteja bucatarul de picaturile de ulei sau grasime care-l pot atinge pe durata gatitului. Majoritatea acestor haine de lucru au doua randuri de nasturi sau prinzatori care permit inchiderea halatului fie pe partea stanga, fie pe cea dreapta. Acest lucru le permite bucatarilor sa ascunda unele pete care pot aparea in timpul turei de serviciu.
Hainele de bucatarie de tip halat pot fi gasite atat cu maneca lunga, cat si cu maneca scurta, acestea din urma fiind potrivite in bucatariile de vara sau in cazul in care utilizatorul petrece foarte mult timp in fata plitei incinse. Cu toate acestea, manecile scurte nu vor reusi sa te protejeze de stropii de ulei incins sau de caldura pe care o degaja arzatoarele plitei, motiv pentru care acest aspect al hainelor de lucru pentru bucatarie ramane o preferinta personala.
Pantalonii de bucatar
In vremurile de demult, acesti pantaloni aveau un model specific, asemanator tablei de sah, tocmai pentru a ascunde diferitele pete care apareau inevitabil in decursul activitatii zilnice. Astazi, aceste haine de lucru vin in multiple culori, cu toate ca nuantele sunt, de regula, mai inchise. Pantalonii de bucatar au o croiala comoda, fiind putin mai largi decat articolele vestimentare clasice, astfel incat utilizatorul nu va simti disconfort in miscare si in conditiile de temperatura ridicata.
Sortul de bucatar
Unii specialisti in artele culinare prefera protectia sporita pe care sortul de deasupra pantalonilor o poate oferi. Aceste haine de lucru speciale sunt dotate cu gaici si buzunare care vor fi de ajutor in adapostirea ustensilelor indispensabile activitatii.
Boneta specifica
Poate cel mai lesne de identificat element al intregului costum de bucatarie, boneta indeplineste o serie de roluri: protejeaza capul bucatarului, impiedica firele de par sa cada in preparatele culinare sau pe blatul de bucatarie si indica rangul bucatarului, care va fi direct proportional cu inaltimea bonetei.
Hainele de lucru pentru bucatarie sunt confectionate, evident, in variante atat pentru barbati, cat si pentru femei, motiv pentru care exista si modele cambrate de halate sau croieli speciale de pantaloni de bucatarie care confera un pus de eleganta.
Multe dintre bucatariile moderne sunt deschise, iar personalul poate fi vazut de toti clientii, motiv pentru care aspectul hainelor de lucru de bucatarie trebuie sa fie unul cat mai ingrijit.
Daca vrei sa gasesti cele mai performante si comode haine de lucru pentru specialistii din bucataria restaurantului tau, viziteaza Kronos.ro si descopera oferta deosebita! In plus, aceasta companie iti poate oferi si personalizarea costumelor si uniformelor de orice tip, oferind un aspect profesionist si crescand vizibilitatea afacerii tale in spatiul public.