A deţine o fermă de păsări înseamnă să creşti fie gâşte, raţe, curcani sau pui de găină în scopul de a le vinde fie pentru carne fie pentru ouă.
Nu este neobișnuit că fermierii să înceapă o nouă afacere şi să opteze prima oară pentru păsările de curte din cauza opiniei generale conform căreia creșterea păsărilor este o intrare ușoară în agricultură. Într-o anumită măsură, această opinie este adevărată.
Este un lucru să începi creșterea păsărilor în curtea ta, dar este cu totul altceva când te hotărăşti să începi o afacere şi să îţi înfiinţezi o ferma de pasari.
Înainte, trebuie să te documentezi să şi faci un studiu de fezabilitate. Acesta nu este un plan de afaceri dar este la fel de important. Când vei termina cu acest studiu, vei ştii exact ce înseamnă să deţii o fermă de păsări şi îţi va fi mai uşor să te implici într-o astfel de afacere. Vei afla dacă afacerea este viabilă, vei învăţa despre factorii de risc şi reglementările în vigoare, vei cunoaşte produsul pe care plănuieşti să îl vinzi, mediul de piaţă şi te vei gândi dacă doreşti să îţi construieşti o fermă de păsări într-o hală metalică.
De asemenea, când doreşti să îţi înfiinţezi o astfel de afacere, trebuie să te gândeşti şi la costuri. Nu contează dacă ai un capital de investiţie mic, o fermă de păsări într-o hală metalică implică nişte costuri mai scăzute iar halele metalice sunt dezvoltate cu tehnologie de ultimă generaţie, sunt sigure, durabile şi sunt gata imediat.
Creşterea păsărilor este o afacere, şi ca orice afacere, scopul este de a face un profit. Dacă nu ai experiență anterioară de a conduce o fermă de păsări, poţi opta pentru o fermă de mărime medie, care poate depozita fără probleme câteva zeci de mii de păsări în orice moment.
Pentru a conduce o fermă de păsări trebuie să te gândeşti şi la muncitorii pe care urmează să îi angajezi. Începând de la un specialist de păsări, contabil până la o echipă de întreţinere a fermei. Totuşi, dacă optezi pentru o hală Frisomat, trebuie să ştii că aceasta se curăţă extrem de uşor deoarece există doar suprafeţe plane, astfel se spală repede, uşor şi eficient.
Cel mai întâlnit tip de fermă de păsări este cea de găini. Puii pot fi crescuţi atât pentru ouă dar şi pentru carne. Într-o astfel de fermă de păsări trebuie să te asiguri că o vei curăţa în mod regulat pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în rândul puilor. Trebuie de asemenea să te asiguri că păsările au furaje şi apă proaspete. De asemenea, trebuie să te asiguri că ventilaţia şi temperatura sunt la un nivel ideal pentru găini. O condiţie principală în creşterea păsărilor este de a avea aer proaspăt. Halele Frisomat izolează pereţii hangarului cu panouri sandwich groase şi integrează mai multe ventilatoare mari şi mici. Astfel, poţi fii sigur că la capitolul izolaţie termică şi ventilaţie stai bine şi nu vei întâmpina probleme.
Dacă doreşti ca în ferma de păsări să creşti raţe, trebuie să ştii că operaţiile sunt similare ca la pui. Producția de carne de rață este, prin urmare, o afacere cu normă întreagă, care necesită investiții atât în timp, cât și în bani. În timp ce creșterea rațelor este destul de mică în comparație cu agricultura de pui, aceasta se extinde rapid, odată cu creșterea cererii la nivel mondial. Acest lucru face ca şi cultivarea rațelor să fie o opțiune atractivă pentru cei care doresc să înceapă o nouă afacere.
Astfel, îţi este mult mai uşor să te decizi în ce fel de fermă de păsări doreşti să investeşti, deoarece ai la îndemână furnizorul care îţi va „monta” ferma de păsări într-o hală metalică extrem de rapid. Aşa că, nu îţi mai rămâne de făcut decât să te îngrijeşti de păsări şi să fii cel mai bun fermier.