Imi doresc sa iau pulsul pregatirilor din Everest Base Camp

Abia astept sa vina 13 octombrie 2018, desi multi considera ca numarul 13 le aduce ghinion, la acesta data voi trai experienta vietii mele: intalnirea cu Nepalul, tara din care atingi cerul cu mana.

Fiindca am prins un loc liber intr-una dintre excursii Nepal organizate de agentia Oxigentour.ro, voi calatori in inima muntilor Himalaya si voi putea sa admir uriasii de granit: peste 30 de varfuri ce depasesc 7 000 de metri. Mai stiti vreun tinut la fel de inalt si la fel de bogat? Iubitorii de munte sunt in stare sa se duca pe jos pana la capatul pamantului sa faca traseul vietii lor.

Tara fascinanta, Nepalul, se mandreste cu padurile sale nesfarsite care acopera aproape jumatate din teritoriu si cu templele raspandite peste tot si pe care turistii le iau cu asalt.

Dumnezeu a binecuvantat acesta tara oferindu-i urmatoarele daruri de pret:

-cei mai inalti munti din lume care atrag turisti de la capatul lumii

-toate formele de relief plasate intr-o armonie desavarsita. Mozaicul geografic este un prilej de incantare pentru toti cei care viziteaza Nepalul

-fauna bogata: rinoceri, tigri, leoparzi de zapada, mufloni, crocodili, peste 1 000 de pasari

-harnicia, ospitalitatea si onestitatea locuitotilor. Nepalezii sunt cei care au pus la punct terasele de pe versanti unde cultiva zahar, orez si trestie de zahar.

Cel mai mult imi doresc insa contactul cu acesta civilizatie asiatica prinsa intre doi colosi: India si China (Tibetul) si sa iau febra pregatirilor din Everest Base Camp.

Mi-ar placea sa-i urmaresc pe toti cei care pleaca. Sunt sigura ca niciunul nu pleaca la drum cu indoiala, chiar daca escaladarea Everestului este la fel ca drumul vietii: pleci, dar nu stii daca te mai intorci si nu stii ce te asteapta pana acolo.

Iubitorii muntelui sunt oameni neinfricati care nu iau in calcul pericolele numai sa ajunga pe varf, sa respire aerul acela tare si sa fie deasupra tuturor. Nu sunt o fire sportiva, dar imi voi imbogati sufletul cu entuziasmul altora. In Nepal se gasesc surse de agrement si pentru cei care nu se incumeta pe cararile inguste si periculoase ale muntelui.

Tot in tabara mi-ar placea sa urmaresc si atitudinea celor care se intorc. Sa citesc pe chipurile lor nuante antitetice si paradoxale: sentimentul victoriei amestecat cu extenuarea si cu experientele pe muchie de cutit traite recent.

Nepalul este tara care respecta si accepta o multime de religii. Aici sunt liberi sa creada in ceea ce vor budişti, hinduşi, animişti, şamanişti si pe teritoriul inalt din punct de vederea fizic si cultural se vorbesc zeci de limbi si dialecte.

Alaturi de mozaicul geografic se desfasoara cel cultural si religios, de aceea nepalezii sunt foarte toleranti.

Turistii pot lua lectii de convietuire pasnica de la acest popor. Everestul ramane o legenda pe care iti doresti sa o atingi macar o data in viata sau sa o admiri de la distanta.

Cu stratul de zapada gros de patru metri sau fara el, tot cel mai inalt varf din lume ramane. Uimitor este faptul ca, dupa spusele specialistilor, el nu inceteaza sa se inalte, incat ma intreb pe drept cuvant daca nu a fost ales sa fie poarta intrarii omenirii in Rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *