Invata sa apreciezi diferenta dintre un whisky japonez unul traditional

In general, bautorii de whisky sunt persoane cu gusturi fine care nu se rezuma doar la degustarea unui pahar de whisky bun. Este mult mai dificil sa compari notele aromate dintr-un whisky bun decat cele dintr-un vin, iar whisky-ul poate fi un hobby destul de scump. Insa, pentru cunoscatorii pasionati de aceasta bautura, niciun pret nu poate fi prea mult, mai ales cand este vorba despre whisky japonez sau un whisky premiat si maturat in butoaie de lemn nobil.

Fie ca este vorba de masini, computere sau arta culinarea, japonezii par sa stie sa perfectioneze totul pana la cele mai mici detalii. Dar cine ar fi crezut ca whisky fin va fi unul dintre lucrurile realizate cu atata perfectiune? O traditie de distilare de lunga durata, de obicei sinonima cu Insulele Britanice si America, arta transplantata a distilarii whisky a inflorit in Japonia si a explodat pe piata internationala.

Whisky-ul japonez este modelat dupa traditia scotch – dublu distilare orz maltratat si / sau batut – inainte de a imbatrani in butoaie de lemn. Spre deosebire de burboni si securi americani mai dulci, ei au tendinta de a fi mai uscati, fumatori si mai turbati si vin ca niste malte sau amestecuri unice.

Cele mai multe distilerii majore din Japonia importa de fapt majoritatea ingredientelor din Scotia, folosind orz maltat si uneori chiar batut din Insule. Individualitatea gustului vine din detaliile minime ale procesului de distilare japonez – sursa de apa (apa „mitica” pe care o foloseste Distileria Yamazaki provine de la muntii din apropierea Tokyo), de forma de distilare si de tipul de lemn folosit pentru butoaiele de imbatranire. Unele distilerii folosesc butoaie de bourbon importate, dar altele le confectioneaza din mizunara, un copac care creste doar in Japonia si care adauga propria sa aroma distincta.

Atunci cand sunt depozitate in astfel de butoaie, chiar si expertii ar putea gu greu sa sesizeze diferenta dintre scotch si whisky japonez, prin intermediul unui test al calitatii. In mare parte, acestea se se aseamana foarte mult. Scotch-ul are un gust neschimbat, asa cum il stimde secole – distilatorii scotieni se concentreaza pe consistenta si il ambaleaza intr-o aroma mai afumata. Distileriile japoneze, pe de alta parte, se uita sa se perfectioneze si sa evolueze constant, concentrandu-se catre whisky-uri cu gust mai delicat. Whisky-urile japoneze prezinta multa retinere, multa eleganta, multa atentie tehnica pentru detalii. Cam aceasta ar fi marea diferenta intre un whisky japonez si unul de fabricatie europeana sau americana. Japonezii sunt mai atenti la detalii, iar acest lucru duce la crearea unui whisky mult mai fin, ce poate fi savurat chiar si cu preparate delicate, precum fructe de mare si peste proaspat.

Ce beneficii aduce consumul de whisky?

Comparativ cu berea, vinul si alte bauturi spirtoase, whisky-ul are un numar foarte redus de calorii. De asemenea, nu contine zahar. Bineinteles ca toate se schimba odata ce incepi sa adaugi un amestec acru sau un cocs, asa ca ramai la whisky-ul consumat simplu si evita sa adaugi greutate inutila. Whisky-ul reduce si pofta de mancare. O bautura consumata spre sfarsitul unei mese te asigura ca nu vei avea senzatii de ameteala.

Vinul, berea intunecata si whisky-ul contin toate elemente care iti imbunatatesc sanatatea inimii. Whisky-ul poate reduce riscul formarii cheagurilor de sange, scazand sansele de a suferi de un atac de cord sau accident vascular cerebral. Exista, de asemenea, antioxidanti gasiti in whisky, care impiedica acumularea colesterolului in artere si promoveaza sanatatea colesterolului bun de care are nevoie inima. Cantitati mici de whisky vor ridica nivelurile de HDL in fluxul sanguin, care este asociat cu protectia impotriva dezvoltarii bolilor de inima. Daca in istoricul medical ai rude apropiate care au suferit de atacuri de cord sau infarct miocardic, o doza zilnica de whisky te va ajuta sa eviti aceeasi soarta.

Un antioxidant in special – acidul elagic – se gaseste in whisky. Acidul elagic inhiba ADN-ul de a intra in contact cu orice alt tip de cancer care provoaca compusi pe care i-ai putea ingera. Acest lucru reduce sansele aparitiei de tesut cancerigen care se formeaza in interiorul corpului. De asemenea, s-a descoperit ca whisky-ul ajuta la protejarea organismului, deoarece este reduce oxidarea.

Un pahar de whisky mareste fluxul de sange catre toate organele, ajutand chiar si barbatii care uneori sufera de disfunctie erectila. Bautul excesiv va avea efect opus, dar nu este nimic rau in cazul unei bauturi in timpul unei intalniri pentru a te asigura ca libidoul este la nivel optim dupa desert.

Whisky-ul functioneaza in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale in mai multe moduri. In primul rand, se opreste acumularea de colesterol in artere. In acelasi timp, ajuta la eliminarea colesterolului care exista deja. Cel mai important, whisky-ul ajuta peretii arterelor sa se relaxeze, permitand sangelui sa circule liber in intregul corp.

Un shot de whisky dupa o zi grea ajuta la calmarea nervilor, relaxandu-ti astfel corpul. Stresul si anxietatea pot duce la un numar excesiv de probleme de sanatate fizica, o serie de evenimente care pot fi evitate cu ajutorul cocktailului ocazional ce contine whisky. Odata cu circulatia crescuta, vine si sange oxigenat catre toate organele, ajutandu-te sa redobandesti controlul si sa te calmezi.

Mintea va ramane activa atunci cand este ajutata cu cateva pahare de whisky in fiecare saptamana. Aceiasi antioxidanti care lucreaza pentru prevenirea dementei si a Alzheimerului, va ajuta acum memoria. Totusi, daca consumi prea mult whisky, este posibil sa nu iti mai amintesti nimic. Dar cu moderatie, whisky-ul se dovedeste a fi un instrument minunat pentru a mentine creierul functional si in parametrii normali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *