In trecut, la magazinele Gospodina femeile se duceau cu vase din tabla sa isi ia mancarea preparata sau semipreparata fiindca multe dintre ele aveau serviciu si nu mai era timp de stat in bucatarie.
Tin minte si acum sufertasele metalice pe care trebuia sa le asezi drepte in sacosa sau le duceai in mana si carora trebuia sa le strangi bine capacul. Eram copil pe-atunci si tot copil eram, cand la tara, femeile se duceau cu mancare la oamenii de la fan sau de la coasa cu ciorba in borcane de sticla.
Nu visam vreodata sa pot merge la supermarket, iar acolo sa gasesc zeci de modele de caserole si de ambalaje plastic prevazute cu capac ce se fixeaza perfect in care sa aduci acasa salata de pui si ciuperci, cartofi taranesti, ficatei la tigaie sau ciorba de burta.
Ambalajele din plastic sunt compacte , astfel ca in ele poti pune fara grija lichidele fiindca nu curg si sunt mult mai avantajoase decat cele din sticla si din metal. Ambalajele din sticla sunt casante. Ai lovit sacosa putin mai tare, s-au facut tandari si imprastii lichidul din ele peste tot.
Sa zicem ca nu tii atat de mult la ciorba sau lapte, dar faptul ca faci mizerie si iti murdaresti si lucrurile din plasa iti creeaza disconfort.
Atat pentru gospodariile individuale, cat si pentru micii sau marii producatori, ambalajele din plastic reprezinta o mana cereasca.
Tin minte cat de mult s-a bucurat mama, cand a obtinut nu mai stiu prin ce metode o cutie mare din plastic prevazuta cu capac in care a putut sa pastreze branza de oaie cu zer luat de la ciobani, fiindca acesta este cea mai buna metoda de pastrare. Pe vremea aceea aveam vreo 20 de oi, deci branza ne ajungea un an si nu putea fi consumata repede, ci necesita conservare. Putinile din lemn sunt mult mai pretentioase fiindca din cand in cand necesita operatiuni de intretinere: umflarea lor cand lemnul se usuca sau “petecirea” cu miez de paine bagat in apa”, strangerea cercurilor.
In prezent Schoellerallibert produce si vinde ambalaje din plastic de toate formele si marimile, de la navete pentru sticle de bere personalizate, la containere din plastic, prevazute cu capac si roti sau sine pentru a fi manipulate usor si rapid.
Containerele lor sunt asa de sigure, incat in ele pot fi transportate si materiale biologice, substante periculoase, oua lichide si absolut tot ceea ce este nevoie sa fie trasnportat la distante mari .
Multe dintre ladite sunt pliabile ca sa ocupe loc cat mai putin in depozite. Plasticul este de calitate superioara astfel ca nu sparge, nu se crapa si nu se ingaureste. Repulsia ecologistilor fata de plastic este generate de neglijenta anumitor oameni care arunca ambalaje de plastic in natura, dar chiar si asa, doresc sa atrag atentia asupra unui lucru. In apa curgatoare care trece prin satul meu prefer sa gasesc pet-uri decat cioburi de sticla. Am avut un vecin care s-a taiat pana la os din cauza unei sticle sparte in care a calcat in apa raului respectiv.