Semne ca micutul tau necesita ajutorul unui psiholog

 

Iti dai seama ca trebuie sa pornesti in cautarea unui psiholog copii Bucuresti sau orasul din care provii atunci cand  copilul tau exprimenteaza tot mai frecvent stari de tristete, de agresivitate sau prezinta un somn agitat si o capacitate de concentrare redusa. Sunt principale semne care iti indica faptul ca micutul/micuta ta trece printr-o perioada grea sau are anumite framantari. Aceastea ar trebui sa ii alarmeze pe parinti in general si sa ii motiveze sa gaseasca cele mai bune solutii pentru copiii lor.

Din nefericire, cei care vad ajutorul psihologului folositor in aceste situatii sunt destui de putini. Netratarea corespunzatoare a situatiei are ca rezultat adolescenti care se confrunta cu probleme de personalitate, de afirmare etc.

Care sunt semnele care ar trebui sa iti traga un semnal de alarma?

Deja ar trebui sa poti face diferenta intre o durere de cap si o problema de ordin psihologic atunci cand vine vorba despre copilul tau. De asemenea, trebuie sa iti recunosti limitele si sa soliciti ajutorul unui psiholog atunci cand nu te descurci sa gestionezi o anumita problema care iti vizeaza in mod direct copilul.

Functiile de relationare cu ceilalti sau dorinta de joaca trebuie sa se dezvolte in permanenta la cei mici. Cand asta nu se intampla, dar mai apar si alte probleme, de ordin fizic, ca parinte ar trebui sa iti ridici adevarate semne de intrebare.

Un psiholog copii Bucuresti care are experienta în domeniu, iti va spune ca deseori apar simptome fiziologice care se asociază unor conflicte interioare. Este modul psihicului de a se manfiesta in situatiile in care exista o nemultumire sau suferința interioara.

Cum iti dai seama ca trebuie sa ii oferi ajutor specializat copilului? Ei bine, urmaresti daca nu exista disfunctii ale ritmului de somn, astm, incontinenta urinara, tuse seaca, activism motor exagerat, lipsa de concentrare, apatie, probleme de alimentatie, absenta de relatii sociale etc.

Care este cel mai potrivit mod de a-i spune copilului ca va beneficia de ajutor specializat?

Din cauza tabuurilor sau preconceptiilor pe care poate chiar noi înșine le mai avem legat de psiholog, nu întotdeauna este ușor sa ii spui copilului tău ca veți merge la psiholog. Însă, întrucât la psihologul pentru copii merg și părinții, ii poți spune ca acesta va va ajuta sa depășiți dificultățile prin care treceți, împreună.  Astfel, sintagma “mergem la psiholog” ar putea sa insemne mult pentru copil. Asumarea acestui demers în familie, în loc sa privim copilul ca fiind purtătorul problemei, face parte din procesul de vindecare pe care il veți începe . De asemenea, pentru ca terapia sa funcționeze este important sa ii spuneți motivul pentru care veți merge la psiholog. Cu cat sunteți mai pregătiți, cu atât misiunea psihologului va fi mai usor de îndeplinit.

Niciodata sa nu faci asociatie intre psiholog si medic pentru ca ar putea reprezenta motivul pentru care copilul alege sa nu mai mearga la cabinetul acestuia. Cine stie.. poate in trecut a avut parte de o experienta neplacuta si nu doreste sa se reintoarca la acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *