Semne care iti indica faptul ca patrupedul tau ar putea fi bolnav

Convietuind cu un caine iti vei da seama in scurt timp cand acesta sufera de anumite probleme de sanatate. Chiar daca patrupedul tau nu poate exprima verbal ca ceva nu este in regula, exista anumite semne prin care vei depista acest lucru.
Uneori foarte evidente (scaderea brusca in greutate), iar alteori mai dificil de sesizat (dificultati respiratorii, febra, durere, scaderea apetitului), aceste semne trebuie sa te trimita degraba in cabinetul unui medic veterinar Suceava sau oricare ar fi orasul in care locuiesti.
Chiar daca nu este stapanul catelului, ci doar ai grija ocazional de el sau te-ai gandit sa adopti unul, informatiile din randurile urmatoare sunt de real folos. Aceste simptome indica faptul ca blanosul nu se simte tocmai bine, iar controlul la un cabinet veterinar este exact ce trebuie. Iata despre ce este vorba!
Isi schimba comportamentul
Atunci cand catelul este obosit in permanenta, nimic nu ii mai starneste curiozitatea, devine agitat sau agresiv, doarme mai mult decat de obicei ori ce se intampla in jurul sau il lasa rece, este cazul sa tragi un semnal de alarma. Orice modificare in comportamentul sau ar putea fi o modalitate prin care companionul tau doreste sa iti spune ca are nevoie de ajutor. Acesta ar putea avea nevoie chiar de tratamente sau interventii de specialitate.

Probleme respiratorii

Tusea intensa care dureaza de cateva zile, respiratia greoaie sau secretia nazala ar trebui sa te puna pe ganduri. Acestea prevestesc deseori instalarea afectiunilor cardiace, a problemelor la nivelul cailor respiratorii. De asemenea, ar putea fi vorba si despre o alergie.
Atunci cand animalul are o respiratie anormala, uita-te la culoarea limbii si a gingiilor. In mod normal, acestea trebuie sa aiba culoarea roz. Limba albastra, alba sau foarte deschisa tradeaza faptul ca animalutul tau nu se simte bine si trebuie dus de urgenta la un medic veterinar Suceava.

Semnele exterioare

Acestea sunt cele mai evidente. Iti vei da seama ca blanosul are probleme de sanatate atunci cand pierde par in exces, scade sau ia brusc in greutate, saliveaza in mod abundent sau se scarpina insistent.
De asemenea, alte semne care dezvaluie probleme grave, uneori chiar fatale sunt: ochii uscati sau inrositi, incapacitatea de a-si mentine echilibrul, contractii musculare involuntare sau chiar paralizarea membrelor.

Afectiuni urinare sau digestive

Cantitatea mai mare a urinei sau a scaunului, diareea care se mentine cel putin 24 de ore, accidente urinare sau fecale la un catel care a fost dresat si obisnuit sa nu isi faca nevoile la intamplare sunt semnale de alarma.
Aceste manifestari pot avea drept sursa hrana necorespunzatoare a catelului, insa pot insemna si o alergie despre care nu ai avut habar. In unele cazuri poate fi vorba de asemenea despre problemele sistemului digestiv sau chiar, de ce nu, otravire.

Declansarea febrei

Febra insoteste in general fiecare boala. Din pacate, nu exista semne exterioare care sa indice aparitia sa. Atunci cand catelul este molesit, nu are pofta de mancare, nu mai sta pe ganduri! Cu ajutorul unui termometru masoara-i temperatura corpului.
Intervalul normal al temperaturii la catei este intre 38 – 39,5 de grade Celsius. O valoare mai mare poate trada prezenta unei boli infectioase, imune, bacteriene sau fungice, insa poate fi cauzata si drept urmare a administrarii unui medicament sau vaccin.
Nu uita insa faptul ca fiecare animalul este unic si se manifesta in felul sau, insa constientizarea la timp a semnelor poate preveni suferinta lui, iar uneori, poate fi chiar salvarea vietii. Este esential sa te prezinti impreuna cu catelul la medicul veterinar care iti va confirma sau nu daca blanosul este bolnav si va stabili tratamentul corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *