Vehiculele electrice sunt din ce in ce mai cautate si cu siguranta in cativa ani vor ajunge la un pret cat de cat decent, pe care sa si-l permita un numar mai mare de persoane. Cu cat aceste masini devin mai populare si numarul lor creste, atat in strainatate cat si pe teritoriul tarii noastre, nevoia de statii de incarcare vehicule electrice este din ce in ce mai mare.
In momentul de fata, in Romania, masina electrica cu cea mai mare autonomie poate parcurge 300-400 km fara sa aiba nevoie de incarcare. Aceasta are o baterie cu capacitatea de 41 kWh, care ii permite parcurgerea unui traseu de 300 km fara nici o problema.

Inainte de achizitionarea unei masini electrice, cea mai mare grija pentru fiecare posibil cumparator o reprezinta autonomia si incarcarea masinii. Intrebarile precum: pot sa imi incarc masina acasa, unde pot sa o incarc cand am de parcurs un drum mai lung, cum pot avea acces si cum gasesc punctele de incarcare publice si multe altele. Dar cu siguranta in cel mai scurt timp, incarcarea masinilor electrice va deveni la fel de simpla precum incarcarea telefonului mobil.
Majoritatea persoanelor care detin un vehicul electric, il incarca pe acesta acasa, fie la un intrerupator obisnuit, fie la un punct dedicat incarcarii masinilor electrice. Cei mai multi producatori nu recomanda incarcarea zilnica la o priza normala, deoarece aceasta poate deteriora cablurile conductoare care nu au fost proiectate pentru acest tip de incarcare.
Pentru a evita orice deteriorare sau supraincalzire a cablurilor conductoare, este recomandata instalarea unui punct de incarcare dedicat, care in functie de tensiune si de puterea masinii, va incarca de la 0 la 100% vehiculul electric intre 4 si 6 ore.
Nici pentru calatoriile mai lungi nu trebuie sa iti faci griji, sunt dezvoltate deja cateva aplicatii pe care le poti descarca pe telefonul mobil si care iti vor arata unde sunt cele mai apropiate statii publice, la care poti sa iti incarci masina electrica. Utilizand aceste aplicatii poti sa iti planifici exact ruta pe care o vei urma in asa fel incat sa ai si statii de incarcare pe traseu. Informatiile de pe aceste harti sunt actualizate in timp real si toate statiile de incarcare sunt vizibile.
Cand pornesti la un drum mai lung, trebuie sa iei in considerare autonomia reala a masinii, nu cea oficiala. Deoarece pe parcursul drumului pornirea aerului conditionat, a ventilatiei, a farurilor sau ale altor facilitati, autonomia initiala a masinii poate scadea semnificativ .
Sunt insa si cateva metode de care poti sa te folosesti pentru ca autonomia vehiculului sa creasca, cum ar fi:
- limiteaza utilizarea consumatorilor electrici;
- utilizeaza la maxim capacitatile regenerative ale masinii electrice;
- limiteaza bagajele si elibereaza masina de toate lucrurile nefolositoare;
- pastreaza o viteza constanta si anticipeaza decelerarile iminente;
- pe cat posibil ruleaza cu geamurile inchise pentru a reduce rezistenta la rulare;
- utilizeaza anvelope destinate sezonului si eventual din categoria Fuel Saver;
Atat in afara tarii, cat si in tara sunt deja destul de multe statii de incarcare pentru vehicule electrice care reusesc sa satisfaca nevoia posesorilor acestor tipuri de masini.
Vor fi din ce in ce mai multi oameni care își vor cumpăra .