Cine nu isi doreste o dantura sanatoasa, completa si un zambet frumos? Problemele medicale intalnite, insa, fac ca multe persoane sa aiba o situatie dentara mai putin fericita. Motivele pierderii dintilor pot fi diverse, fie lipsa igienei, aparitia problemelor gingivale sau a cariilor si pana la socuri mecanice. Solutia la aceasta problema este implantul dentar. Ce presupune acesta, precum si ce avantaje sau dezavantaje prezinta vom afla in cele ce urmeaza.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar reprezinta cea mai buna metoda de a inlocui un dinte lipsa, fiind alaturi de protezare, cea mai folosita operatiune in medicina dentara pentru a suplini acel loc. Spre deosebire de aparatura protetica, implantul dentar este recunoscut pentru stabilitatea sa mult mai mare, motiv pentru care este cea mai buna varianta ce poate fi aleasa. Din punct de vedere medical, ramura si disciplina care se ocupa cu aceasta procedura chirurgicala se numeste implantologie.
Ce implica un implant dentar?
In cazul unui implant dentar trebuie sa se tina cont de foarte multe aspecte, precum: stadiul in care se afla osul in care urmeaza a avea loc implantarea, cat este de gros si de stabil, deoarece acestea vor avea efect in cele din urma asupra rezultatului final.
In mare parte, procesul de implantare a unui dinte este caracterizat de trei stadii principale, cum ar fi:
- Pregatirea osului pentru implant (in cazul in care suprafata osoasa nu este suficienta
pentru a realiza acest implant se pot recurge la diferite metode precum transplantul osos);
- Inserarea implantului si observarea acestuia asupra felului in care se integreaza in structura osoasa;
- Atasarea dintelui fals in cadrul structurii ce a fost implantata;
Avantajele pe care le ofera un implant dentar
Alegerea unui implant dentar este cu siguranta cea mai buna metoda atunci cand iti doresti sa ai o dantura completa si rezistenta. Studiile si cercetarile au facut posibila o reducere semnificativa a cazurilor in care implantul este respins de catre organism, astfel incat, in prezent biocompatibilitatea materialului folosit, titanul, este la un nivel foarte ridicat.
Este important de inteles faptul ca un implant este cel mai bine de realizat intr-o perioada cat mai scurta de timp de la momentul in care dintele natural a fost scos sau a cazut. Principalul motiv tine de masa osoasa ce se pierde cu timpul, iar structura fetei incepe sa se altereze. Asadar, un implant realizat la timpul potrivit poate sa impiedice aceasta pierdere si deformare.
Un alt avantaj pe care implantul dentar il prezinta este cel ce tine de stabilitate, durata de viata foarte mare si faptul ca spre deosebire de coroanele si puntile dentare, acesta nu afecteaza integritatea dintilor vecini.
Dezavantajele implantului dentar
In cazul dezavantajelor, ei bine acesta nu sunt foarte multe. Probabil ca minusul cel mai semnificativ este reprezentat de preturile destul de mari. De asemenea, perioada post-operatorie poate fi caracterizata de un usor disconfort, precum si de niste reguli stricte referitoare la igiena, nutritie si intretinere. Din punct de vedere al incompatibilitatii, aceste situatii devin din ce in ce mai rare, tehnicile si cunostintele din prezent fiind destul de avansate pentru a rezolva aceasta problema cu brio.
Am si eu un implant dentar de vreo 3 ani de zile si sunt foarte multumit de el, nu am nici un fel de problema.
Foarte bun articolul, implantul dentar intotdeauna merita.