Dantura este una dintre elementele definitorii ale fizionomiei noastre. Fiecare dintre noi dorim sa ne pastram dantura cat se poate de sanatoasa si frumoasa o perioada cat mai lunga. Dar, nu putine sunt cazurile in care din diferite motive medicul stomatolog ne recomanda extractia dentara. De cele mai multe ori medicul recomanda aceasta procedura pentru a pastra sanatatea orala dentara. In cazul in care ai nevoie de o astfel de interventie, apeleaza cu incredere la clinica dentara MyDent, aceasta avand cei mai buni specialisti in chirurgie dentara din Pitesti.
In ceea ce priveste extractia dentara, aceasta poate fi de doua feluri: nechirurgicala si chirurgicala. Avand in vedere diferentele dintre aceste doua operatiuni, am ales ca in articolul de azi sa abordam acest subiect si sa explicam ce inseamna fiecare.
Extractia dentara nechirurgicala
Extractia dentara nechirurgicala se refera la extractia unui dinte de lapte sau a unor fragmente dentare. Aceasta este o procedura stomatologica prin care se indeparteaza din alveola un dinte bolnav ce nu poate fi tratat prin metode conservatoare.
Extractia nechirurgicala se realizeaza cu ajutorul instrumentelor stomatologice care ridica sau apuca partea vizibila a dintelui. Procedura de extractie nechirurgicala include: indepartarea tesuturilor moi din jurul dintelui, dislocarea dintelui, adaptarea clestelui la anatomia dintelui, dislocarea dintelui cu clestele dentar si intr-un final, indepartarea dintelui din alveola.
Extractia simpla nechirurgicala este cea mai frecventa procedura utilizata pentru indepartarea dintilor. Inainte de extractia propriu-zisa medicul stomatolog trebuie sa faca o evaluare clinica pentru dintele in cauza si sa stabileasca atat starea acestuia cat si starea pacientului.
Extractia dentara chirurgicala
Extractia dentara chirurgicala se face in cazul unui dinte erupt, incastrat, erup partial sau neerupt. Extractia dentara chirurgicala include incizia gingiei si crearea unui lambou, posibil si sectionarea si indepartarea unei bucati de os, pentru a avea acces la dinte.
Extractia chirurgicala este necesara in cazui precum: esuarea extractiei cu clestele dentar, tesut osos foarte dens, cazuri grave de abraziune denatara, radacini cu varful incarligat sau coroane cu leziuni carioase extinse.
Procedura de extractie chirurgicala include: sectionarea unei portiuni din gingie pentru a expune osul, decuparea osului, sectionarea radacinii si a coroanei, indepartarea dintelui, toaletarea si inchiderea ranii. Acest tip de interventie nu este neaparat o procedura utilizata in ultima instanta, de multe ori este folosita ca si o abordare prudenta si mai conservatoare a indepartarii unui dinte.
Cu toate ca nici unul dintre noi nu isi doreste sa treaca printr-o opertiune de acest gen, sunt cazuri in care extractia dentara este absolut necesara. Pentru astfel de operatiuni, apeleaza cu incredere la clinica dentara MyDent, aceasta avand cei mai buni specialisti in chirurgie dentara din Pitesti.